in

Ministrul Educaţiei “Şcoala este multietnică, să se revadă programele de religie”

Italia este tot mai multietnică, şi în “şcolile noastre sunt elevi care provin din culturi, religii şi ţări diferite. Este de aceea necesar să se schimbe modalitatea de a se face şcoală”.De acest lucru este convins ministrul Educaţiei, Francesco Profumo, care pe 25 septembrie a subliniat faptul că şcoala este “mai deschisă, mai multietnică, capabilă să se coreleze lumii”.

De aici, potrivit ministrului, “necesitatea de revizuire a programelor, nu numai de religie, ci şi de geografie, în acest sens, în această direcţie”. “Ieri – a încheiat ministrul – eram într-o şcoală cu 50% elevi străini şi am întrebat copiii cum studiază geografia. “Nu din cărţi”, mi-au răspuns, “ci de la colegii noştri, care ne povestesc despre oraşele lor şi despre obiceiurile lor”.

Riccardi: “Cei mai numeroşi după catolici sunt ortodocşii”

Declaraţia ministrului a declanşat un val de proteste. Ora de religie, care în Italia este mai degrabă de catehism, nu poate fi atinsă. Ministrul pentru Integrare Andrea Riccardi a declarat: “Predarea religiei catolice este o disciplină ancorată în vechiul şi în noul Concordat, care se explică prin istoria deosebită a ţării noastre şi prin legătura a multe familii şi a mulţi tineri cu religia catolică”.

Este vorba de “o materie care se bucură de un vast interes din partea elevilor: au ales-o 89,8% dintre elevi.” În ce priveşte elevii imigranţi, “majoritatea sunt creştini ortodocşi, mai numeroşi decât musulmanii. Sunt românii, ruşii, ucrainenii, moldovenii, şi apoi fiii de catolici precum latino-americanii, polonezii şi africanii; şi bineînţeles o relevantă componentă musulmană, de diferite tipuri”.

“Dar – avertizează ministrul – nu trebuie să subminăm arhitectura istoriei noastre: există discipline precum istoria, geografia, literatura care prin natura lor sunt interculturale şi pentru învăţarea lor trebuie să pariem pe sensibilitatea profesorilor şi a tuturor actorilor sociali”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Natalia Intotero: Nu candidez în diaspora

Badante, fura monede antice şi bijuterii