in

Ministrul Riccardi: „Plecarea imigranţilor din cauza crizei, o pierdere pentru Italia”

800.000 de imigranţi au dispărut din Italia, potrivit ultimului recensământ. O cifră “probabil supraestimată”, spune ministrul Integrării, Andrea Riccardi, potrivit căruia însă “există cu siguranţă mulţi imigranţi care, din cauza crizei, s-au întors în ţările de origine. Alţii, în schimb, s-au dus în alte state europene unde este mai uşor să găseşti de muncă şi să te integrezi”.

Firmele imigranţilor produc 5,5,% din PIB-ul Italiei

“Este vorba în general de forţă de muncă specializată foarte cerută de întreprinzători, şi de persoane care s-au integrat bine. Este un fenomen care riscă să se traducă într-o pierdere pentru noi”, a subliniat ministrul într-un interviu acordat agenţiei Ansa.

Ministrul Andrea Riccardi, acuzat de “corcirea rasială a italienilor” de către extremiştii de la Stormfront

“Logica după care acţionează guvernul – explică ministrul – este că această problemă epocală nu poate fi gestionată numai cu o logică a urgenţei. Prezenţa de lucrători străini în Italia, după cum bine ştiu întreprinzătorii, este acum fundamentală pentru creşterea şi dezvoltarea economică a ţării noastre”.

Fornero: “Imigranţii aduc o contribuţie importantă economiei”

“Trebuie atunci să lucrăm – adaugă Riccardi – pentru integrarea acestor lucrători în teritoriu, favorizând legalitatea, respectarea legilor, înţelegerea reciprocă şi convieţuirea cu italienii. Foarte importantă este chestiunea limbii, fără cunoaşterea italianei este foarte dificil să te integrezi”.

Românii din Italia, lăudaţi de ministrul Andrea Riccardi

Potrivit ministrului pentru Integrare, “liderii religioşi, foarte influenţi în cadrul diferitelor comunităţi prezente în Italia, pot să furnizeze un mare aport în materie de dialog, înţelegere şi convieţuire. De aceea, la începutul mandatului, am înfiinţat Conferinţa naţională religii, cultură şi integrare, în cadrul căreia reprezentanţii religiilor prezente în Italia dialoghează, între ei şi cu instituţiile, pe teme concrete care privesc viaţa comunităţilor lor”.

Polemici cu Roberto Calderoli

Cuvintele lui Riccardi privind “pierderea” reprezentată de imigranţii care pleacă, au fost criticate de leghistul Roberto Calderoli.

“Ministrul este la cunoştinţa ultimelor date privind şomajul care la noi a atins niveluri record? Îşi dă seama că fără acel milion de imigranţi care au plecat am avea exact un milion de cetăţeni de-ai noştri şomeri în plus?”, spune exponentul de la Lega Nord.

Italia/ Cea mai ridicată rată a şomajului din 2000

“Sigur – adaugă fostul ministru al guvernului Berlusconi – dacă şi ministrul ar vrea să urmeze exemplul milionului de imigranţi care au plecat altundeva şi ar alege să ne abandoneze şi el, cred că nimănui nu-i va părea rău…”.

În 2012, oportunităţile de angajare pentru imigranţi au scăzut cu 27%

“Pare straniu – răspunde într-o notă Riccardi – că fostul ministru Calderoli, ca exponent politic abil şi informat, nu cunoaşte numeroasele studii (ultimul, în sens cronologic, cel al Cgil din Mestre) care scot la lumină faptul că există acum o serie de munci pe care italienii, în ciuda crizei, nu vor să le mai facă”.

Un străin câştigă în medie 973 de euro pe lună/ Un italian, cu 316 euro mai mult

“Surprinde şi mai mult – adaugă ministrul pentru Integrare – că fostul ministru Calderoli, ca om politic bine înrădăcinat în teritoriu, nu cunoaşte de aproape necesităţile întreprinzătorilor, din industrie, construcţii şi agricultură, care declară, în special în nordul ţării, că au nevoie, în lipsă de italieni specializaţi, de lucrători străini. Şi că îi scapă şi nevoile familiilor unde sunt bătrâni, infirmi sau minori de îngrijit”.

630.000 de locuri de muncă pentru imigranţi

“Bună parte dintre lucrătorii străini au părăsit ţara noastră – încheie Riccardi – sunt lucrători care aveau contracte, specializaţi, experţi, cu o bună cunoaştere a limbii italiene şi cu un nivel optim de integrare atât la locul de muncă cât şi în oraşe.

Alenia angajează români, scandal politic la Foggia

Un întreprinzător care activează în domeniu ştie bine ce înseamnă să pierzi un patrimoniu uman de cunoştinţe şi de integrare pentru a fi apoi constrâns să recurgi la o nouă forţă de muncă, care nu cunoaşte italiana, care trebuie să se acomodeze în ţara noastră şi la locul de muncă şi care încă trebuie să dobândească capacităţi şi experienţă din punct de vedere profesional”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Circul nu e gata

Andrei Marga, turnător la Securitate?