Menu
in

„Eu sunt creştin român, chiar dacă mă aflu în Italia”: Ce înseamnă a fi creştini în secolul XXI?

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2013, la Roma s-a desfăşurat întâlnirea internaţională „Curajul speranţei – religii şi culturi în dialog”, organizată de Comunitatea „Sant’Egidio”.

Evenimentul s-a deschis cu o celebrare Euharistică în Bazilica „San Paolo fuori le mura” si cu o primă întâlnire a tuturor participanţilor în Auditoriul „Conciliazione”, pentru ca să continue cu peste 30 de conferinţe şi s-a încheiat cu semnarea Apelului pentru Pace în Piazza del Campidoglio din Roma.

Mitropolitul Iosif, la întâlnirea ecumenică de la Roma

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de ÎPS Iosif, mitropolitul ortodox român pentru Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Ioan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, PS Siluan, episcopul ortodox român al Italiei, iar Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din ţara noastră a fost reprezentată de trei episcopi: PS Alexandru Mesian, PS Florentin Crihălmeanu şi PS Virgil Bercea.

Toţi cei prezenţi şi-au angajamentul de a fi lucrători ai păcii, fiecare în locurile unde trăiesc şi activează. S-a concluzionat ca nimeni nu poate folosi religia pentru violenţe, că terorismul religios trebuie să fie respins, iar folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a ucide este o blasfemie.

În cadrul conferinţei „A fi creştin în secolul XXI”, ÎPS Iosif, mitropolitul ortodox român pentru Europa Occidentală şi Meridională, a explicat că pentru a fi creştin trebuie „să ştii să trăieşte credinţă”, „a crede că Dumnezeu te Iubeşte şi a trăi dragostea aceasta cu care Dumnezeu ne înconjoară a o trăi în viaţa noastră de zi cu zi”.

ÎPS Iosif a spus că această iniţiativă a Comunităţii Sant’Egidio „este foarte benefică pentru dialogul inter-religios, pentru ca aici se întâlnesc budiştii, hinduiştii cu musulmanii, cu evreii, cu creştinii de toate cele trei confesiuni: catolici, protestanţi şi ortodocşi şi întâlnindu-se, învaţă să nu le mai fie frică unii de alţii. Învaţă să se respecte unii pe alţii”, aceasta în contextul în care uneori oameni devin „bestii”, „se omoară între ei” şi „este nevoie să devenim mai umani, mai aproape de cei diferiţi de noi”.

„Fără pace nu existăm!”

La conferinţa „A fi creştin în secolul XXI” a fost prezent şi PS Florentin Crihălmeanu, ierarhul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

„Consider că în primul rând a fi creştin înseamnă a recunoaşte rădăcinile creştine ale propriei identităţi şi aceste rădăcini sunt multiple. Una dintre ele este istoria. Istoria în general care trebuie citită la lumina spiritului sfânt, cu un spirit detaşat de orice fel de ură faţă de cele întâmplate, dar şi cu obiectivitatea citirii istoriei.

De asemenea, o altă rădăcină a creştinului de astăzi este familia, pentru că cu toţii am primit religia aceasta creştină în familie. Suntem creştini, pentru că părinţii noştri au fost creştini, deci importanţa instituţiei familiei.

Şi apoi este societatea, şcoala, factorii de educaţie, care împreună cu biserica trebuie să creeze acel om creştin, care să poată sta în picioare în faţa tuturor curentelor adverse, în faţa tuturor luptelor care vin prin mass media, prin tot ceea ce înseamnă globalizarea astăzi şi să poată spune „eu sunt creştin român, chiar dacă mă aflu în Italia, chiar dacă mă aflu în Spania, chiar dacă mă aflu în Franţa, eu sunt şi rămân un creştin român”.

PS Florentin consideră că astfel de întâlniri pot favoriza pacea, pentru că ne rugăm împreună. „Indiferent de confesiune, de religie, dorim şi recunoaştem cu toţii că există o valoare supremă fără de care nu putem trăi nici unul pe pământul acesta, care este pacea. Fără pace nu existăm. Distrugem planeta în câteva minute. Avem capacitatea nucleară de a o distruge”, subliniază PS Florentin.

Plecând de la martiriul primilor creştini şi scoţând în evidenţă exemplul multor credincioşi, preoţi şi episcopi greco-catolici martirizati în timpul comunismului în România, PS Virgil a motivat, în cadrul conferinţei „Martiriul: o realitate a zilelor noastre” faptul că, într-adevăr, martiriul este o realitate prezentă de-a lugul istoriei şi cu atât mai mult este prezentă în zilele noastre.

Audienţă la Papa

Toţi invitaţii la dezbateri au fost primiţi în audienţă de către Papa Francisc, care şi-a arătat aprecierea faţă de organizatorii acestei întâlniri şi a îndemnat pe fiecare dintre cei prezenţi, bărbaţi sau femei, să îşi ia angajamente privitor la datoria înfăptuirii păcii:

„Ca responsabili ai diferitelor religii, putem face multe. Pacea intră în responsabilitatea tuturor. A ne ruga pentru pace, a lucra pentru pace! Un lider religios este întotdeauna un bărbat sau o femeie a păcii deoarece porunca păcii este înscrisă în profunzimea tradiţiilor religiose pe care le reprezentăm. (…) Pentru pace este nevoie de un dialog tenace, răbdător, puternic, înteligent, pentru care nu este nimic pierdut. Dialogul poate învinge războiul. Dialogul favorizează înţelegerea, armonia, concordia şi pacea. Pentru aceasta, este vital să crească, să se lărgească printre oamenii de orice condiţie şi convingere, precum o reţea de pace care protejează lumea şi mai ales pe cei mai slabi”, a spus Papa Francisc.

Comunitatea Sant’Egidio este o organizaţie laică înfiinţată în anul 1968 şi recunoscută de Sfântul Scaun în 1986. Ea a fost iniţiată ca asociaţie cu scopuri umanitare, în special asistenţă în căminele de bătrâni, în orfelinate, grădiniţele şi şcolile de la periferia marilor oraşe.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version