Menu
in

Umberto Eco pentru The Guardian: Italia nu e o ţară intelectuală, Berlusconi e “un geniu al comunicării”

Umberto Eco, autorul romanului “Numele trandafirului”, unul din cei mai apreciaţi intelectuali italieni contemporani, a acordat un interviu publicaţiei “The Guardian”, cu ocazia lansării ultimului său roman,  "Cimitirul din Praga". Eco nu a ezitat să vorbească deschis despre fostul premier, Silvio Berlusconi şi despre Italia, care nu mai este o ţară a intelectualilor.

Berlusconi, “un geniu al comunicării, votat de femei de 50 de ani şi pensionari”

"Berlusconi este un geniu al comunicării”- a spus Umberto Eco, mulţumit de îndepărtarea de pe scena politică a fostului premier, dar avertizând că s-ar putea întoarce, la alegerile din 2013.

Apoi precizează: “Un geniu al comunicării, altfel, nu s-ar fi îmbogăţit aşa de mult. Şi-a identificat de la început publicul: oamenii de vârstă medie, care se uită la televizor. Tinerii nu se uită la televizor, stau pe internet. Oamenii care îl sprijină pe Berlusconi sunt, majoritatea, femei de 50 şi 60 de ani şi pensionari, într-o ţară cu populaţie îmbătrânită, aceştia reprezintă o forţă electorală.(…) Sloganul lui a fost "plătiţi mai puţine taxe". Când primul ministru îţi spune că poţi să plăteşti mai puţine taxe,te convinge”.

Reporterul de la The Guardian îl întreabă, provocator, pe Eco: “Cum poate un popor cu o asemenea cultură şi simţ artistic şi intelectual, să aleagă un bufon ca Berlusconi?”

 “Italia nu este o ţară intelectuală: în metroul de la Tokio, toată lumea citeşte, în Italia, nu”

Iată şi răspunsul, suprinzător, al scriitorului italian: "Berlusconi era profund anti-intelectual şi se lăuda că n-a mai citit un roman de 20 de ani. Avea o frică de puterea intelectualilor şi a existat o ruptură între Berlusconi şi lumea intelectualilor. Dar Italia oricum nu este o ţară intelectuală. În metroul din Tokyo, toată lumea citeşte, dar, în Italia, nu e aşa. Nu judecaţi Italia după faptul că i-a dat pe Rafael sau pe Michelangelo!"

Despre cariera lui şi noile tehnologii, Eco mai spune că, "de regulă, scriitorii au o viaţă mai lungă decât academicienii, asta dacă nu eşti Immanuel Kant sau John Locke. Gânditorii iluştri de acum 50 de ani au fost uitaţi". Numeşte cărţile "coridoarele minţii", el însuşi declară că are acasă două biblioteci cu peste 50.000 titluri, din care 1.200 sunt cărţi rare.

Umberto Eco mai mărturiseşte că în călătorii, are mereu cu el un iPad în care şi-a descărcat 30 de cărţi: "Dispozitivele de citit sunt potrivite pentru călătoriile lungi, dar cititorii devotaţi vor tânji întotdeauna după carte”.

Citeşte interviul integral pe The Guardian

Aici- o traducere în româneşte a unui fragment din interviu, publicat de Evenimentul Zilei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version