in

VIDEO/ 50.000 de semnături pentru schimbarea legii cetăţeniei şi acordarea dreptului de vot imigranţilor

Roma 3 octombrie 2011- “Avem nevoie de 50.000 de semnături pentru a schimba legea cetăţeniei”. 20 de asociaţii din Italia, reunite sub sigla “L’Italia sono anch’io” au demarat o campanie de strângere de semnături pentru a cere reforma cu privire la legea cetăţeniei şi dreptul de vot pentru imigranţi.

Dacă vor reusi să strângă cincizeci de mii de semnături în rândul cetăţenilor italieni, în sprijinul fiecăreia dintre cele două propuneri, ele vor fi aduse în faţa Parlamentului.

Asociaţiile cer ca imigranţii cu cinci ani de resedinţă să poată obţine cetăţenia italiană. Principala noutate, însă, este cea cu privire la tineri: copiii imigranţilor ar putea deveni italieni dacă părinţii lor stau legal în Italia de cel puţin un an sau urmează un ciclu complet de şcolarizare.

Propunerea cu privire la dreptul de vot ar permite cetăţenilor imigranţi cu reşedinţa de cel puţin cinci ani în Italia, să voteze şi să candideze la alegerile municipale, provinciale şi regionale. Pentru a beneficia de acest drept, ei ar trebui însă, să se inscrie pe o listă electorală specială, asa cum fac deja cetăţenii Uniunii Europene care vor să participe la alegerile municipale.

“Este inacceptabil ca persoane ca noi, care plătesc taxe, să nu aibă dreptul la cetăţenie, prin urmare nici dreptul la vot”- a declarat Filippo Miraglia, responsabil al organizaţiei “Migranti Arci”, prezentând campania de strângere a semnăturilor.

Unul din susţinătorii campaniei este scriitorul Andrea Camilleri, care a transmis un mesaj video în care afirmă că în Italia este nevoie de un nou “Risorgimento”, condus de tineri italieni împreună cu străinii “care ajută la creşterea Italiei”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Curs gratuit de limba română la Accademia di Romania

România în Schengen: Parlamentul European invită statele membre “să nu ofere prioritate populismului naţional”