in

Aquila, primul Forum economic România-Italia: consolidarea activităţii firmelor româneşti din Abruzzo, oportunităţi de investiţii în România

În Regiunea Abruzzo sunt trei mii de firme româneşti înscrise la Camera de Comerţ. Dintre acestea, 400 sunt active în provincia Aquila, în sectoarele construcţiilor, comerţului, serviciilor şi asistenţei familiale. Întreprinderi care reprezintă o resursă importantă, care trebuie pusă în valoare.

Aceasta a fost tema centrală a primului Forum economic Italia-România, organizat de Camera de Comerţ din Aquila şi Camera de Comerţ a României în Italia, care s-a desfăşurat sâmbătă 19 octombrie, la Aquila, în sala ”Tre Marie” de la Arhiva de Stat. La eveniment au fost invitaţi întreprinzători români şi italieni din Abruzzo (Pescara, Aquila, Teramo, Chieti, Sulmona, etc.), reprezentanţi ai instituţiilor locale şi provinciale.

„Primul Forum economic – a explicat Lorenzo Santilli, preşedintele Camerei de Comerţ din Aquila – a fost organizat cu intenţia de a consolida activitatea întreprinderilor româneşti care operează în Abruzzo, pentru a atrage noi investiţii, pentru a face cunoscute oportunităţile legislative care pot favoriza sosirea de noi firme în provincia noastră. În centrul întregului program figurează cultura primirii, ca marea oportunitate de coeziune socială: am căzut de acord să stabilim, împreună cu Camera de Comerţ a României în Italia, un parcurs de relaţii pentru a asista întreprinderile româneşti la creşterea lor şi pentru a furniza firmelor din Aquila noi oportunităţi de dezvoltare”.

„Este un important moment de dialog cu întreprinderile româneşti care operează în teritoriu, cărora le propunem o serie de servicii care merg de la dezvoltare şi inovaţie până la protejarea şi promovarea interschimburilor culturale şi comerciale”, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ a României în Italia, Eugen Terteleac.

Reamintim că la începutul lunii octombrie, Camera de Comerţ din Aquila şi Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia au semnat un protocol de colaborare pentru a încuraja dezvoltarea legăturilor între firmele italiene şi româneşti.

Colaborare între Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia și Camera de Comerț din Aquila

Pe timpul Forumului, preşdintele Terteleac a anunţat şi „posibilitatea, pentru organizaţia camerală română, de a garanta, în raport cu instituţiile de creditare, creditele pentru firmele româneşti prezente în provincia Aquila”. Un alt subiect asupra căruia s-a concentrat atenţia întreprinzătorilor prezenţi la eveniment a fost legat de internaţionalizare ca instrument de dezvoltare.

În privinţa întreprinderilor aquilane, acestea pot investi în România în mai multe domenii. Sectorul cel mai râvnit este cel agricol, pentru care sunt alocate 9 miliarde de euro din fonduri europene pentru valorizarea agriculturii şi refacerea infrastructurilor. Şi sectorul construcţiilor poate oferi, în România, posibilităţi de investiţie pentru întreprinderile aquilane, referitor la marile lucrări, precum construcţia de autostrăzi şi porturi.

Lorenzo Santilli, Giuseppe Ranalli şi Eugen Terteleac

La Forumul economic, moderat de jurnalistul de la Rai, Paolo Rico, au mai participat vicepreşedintele organizaţiei camerale române, Ioan Corneliu Dinu, secretarul general, Andrea Amato, vicepreşedintele Camerei de Comerţ din Aquila, Agostino Del Re, secretarul general, Fausta Emilia Clementi, viceprefectul din Aquila, Giuseppe Guetta, senatoarea PD Stefania Pezzopane, preşedintele Institutului pentru cooperare economică internaţională şi probleme ale dezvoltării, Fausto Capalbo, primarul din Sulmona, Giuseppe Ranalli, şi Mihai Barbuliceanu, expert în fonduri europene.

În timpul Forumului, primarul din Sulmona, oraş înfrăţit cu Constanţa, a lansat un proiect legat de sărbătorirea, în anul 2017, a două milenii de la moartea poetului Ovidiu, anunţând un program de schimburi culturale, turistice şi economice.

Camera de Comerţ a României în Italia a anunţat că va participa la organizarea evenimentelor de sărbătorire a marelui poet latin, în cadrul proiectului Ovidio 2017.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Diaspora din Roma, solidară cu Marşul pentru Basarabia

”Organizarea Congresului românilor de pretutindeni”, preocupare prioritară a ministerului diasporei pentru anul viitor