Menu
in

ARI, partener la Ziua Sensibilizării pentru donarea de măduvă osoasă – 24 septembrie 2011

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) anunţă că sâmbătă, 24 septembrie, între orele 9.00 şi 19.00, în piaţa Garibaldi din Roma şi în alte oraşe ale Italiei (vezi mai jos lista) se organizează „Ziua Sensibilizării pentru donarea de măduvă osoasă” (La giornata di sensibilizzazione alla Donazione di Midollo Osseo), organizată de Asociaţia donatorilor de măduvă osoasă (Associazione Donatori Midollo Osseo – ADMO), sub patronajul Ministerului Sănătăţii, în colaborare cu mai multe organizaţii şi asociaţii, între care şi ARI.

Participanţii vor avea la dispoziţie hemoteci mobile unde se face o simplă prelevare de sânge, pentru inserarea voluntarilor în banca de date a Registrului Naţional de Donatori de Măduvă Osoasă. „Îi invit pe români să vină cât mai mulţi, să dovedim solidaritate şi sensibilitate. În cazul în care un copil are nevoie de un transplant, avem ocazia să-l ajutăm.”, declară preşedintele ARI, Eugen Terteleac.


Grefa de măduvă osoasă este înlocuirea măduvei osoase a unui pacient atins de o boală hematologică cu celule de măduvă osoasă prelevate de la un subiect sănătos.

Grefa de măduvă este necesară în cazul leucemiei (proliferarea de globule albe în măduva osoasă şi în sange), hipoplazia sau aplazia medulară. Prelevarea măduvei osoase a donatorului se efectuează de cele mai multe ori sub anestezie generală, prin puncţie la nivelul oaselor iliace sau a sternului.

În general, se scot 200 până la 500 mililitri de măduvă. Această prelevare, care seamănă cu donarea de sânge, este efectuată de la un subiect viu şi nu antrenează nicio consecinţă ulterioară asupra sănătăţii donatorului. Măduva astfel recoltată este filtrată, congelată şi pregătită pentru grefare, care va avea loc mai târziu printr-o simplă transfuzie.



Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version