in

Cetatea eternă văzută de un român

Horia Bernea si Cetatea Eterna

In perioada 20 ianuarie– 10 februarie 2011 va avea loc la Accademia di Romania, in Sala de expozitii si Sala de concerte exspozitia comemorativa „”Cetatea eterna”, in memoria artistului Horia Bernea. Vernisajul va avea lor joi 20 ianuarie, orele 18,30.

În luna decembrie a anului trecut s-au împlinit 10 ani de la disparitia pictorului român Horia Bernea. Artist de mare rafinament, a debutat ca pictor în 1965. Profund legat de “Cetatea Eterna”, Horia Bernea a pastrat cu aceasta un raport fecund, vivifiant. La jumatatea anilor ’90 Accademia di Romania a gazduit o expozitie personala a acestuia, urmata de o perioada de creatie la Roma. O alta marturie a comuniunii dintre artistul Horia Bernea si Roma a ramas minunatul catalog „Roma bizantina”: Roma caput mundi. Un ghid subiectiv al Cetatii Eterne, realizat în perioada 1998-1999 la Roma împreuna cu teologul si antropologul Teodor Baconschi, actual sef al diplomatiei românesti.

Expozitia reuneste o serie de opere ale artistului ramase în colectii publice si private de pe teritoriul Italiei si este completata de sugestive materiale fotografice si de publicatii, marturie a activitatii sale impresionante si a legaturii profunde cu Urbea. La deschidere vor participa o serie de personalitati ale lumii culturale si artistice, care vor evoca figura maestrului.

Un proiect îngrijit de Ing. Stefan Ionescu, realizat in colaborare cu Institutul de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.
Inaugurarea va fi precedata de un concert de pian sustinut de Paul Coriolan Cartianu (cuprinzând lucrari din creatia lui Enescu, Brahms, Constantinescu, Liszt), cu un intermezzo poetic (T. Arghezi, I. Pillat, L. Blaga, N. Stanescu, A. Blandiana, M. Petreu) in lectura actritei Adina Cartianu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român omorât „pentru că nu a salutat”

Papa Ioan Paul al II-lea, intrare liberă la ceremonia de beatificare