in

6 milioane de euro pentru un sistem de “alertă tsunami” în Marea Neagră

Oameni de ştiinţă români şi bulgari vor lua parte la crearea unui sistem de alertă la tsunami pe coastele celor două ţări la Marea Neagră, informează Novinite, citată de Agerppres.

Proiectul este finanţat prin programul UE de cooperare transfrontalieră şi costul total este de aproximativ 6 milioane de euro, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari proiecte stiinţifice dezvoltate în prezent în Bulgaria.

Proiectul este extrem de important pentru securitatea cetăţenilor bulgari şi români ce locuiesc în apropierea coastei, precum şi pentru sectorul turismului din cele două ţări, subliniază profesorul Orlin Dimitrov de la Institutul bulgar de Oceanologie.

În total, 10 staţii de observaţie vor fi construite în zonele de coastă ale celor două ţări în cadrul acestui proiect. "Staţiile vor monitoriza vibraţiile platoului marin, vibraţii ce vor semnala dacă se vor produce cutremure şi dacă cutremurele pot provoca valuri tsunami", a explicat Dimitrov, citat de canalul privat Btv.

Potrivit experţilor, valurile tsunami pot ameninţa coastele Bulgariei şi României la Marea Neagră dacă are loc un cutremur puternic.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pitbull jigneşte româncele VIDEO

Turism interactiv/ Pe urmele romanilor din antichitate la Cagliari şi Hunedoara