in

Alcoolism: un sfert de milion de britanici riscă să moară până în 2030

Zeci de mii de persoane ar putea muri în următoarele două decenii, în Marea Britanie, din cauza excesului de alcool, dacă Guvernul nu va întări controlul asupra consumului acestuia, atenţionează experţii.

In anii ’80, rata deceselor în urma bolilor de ficat, cauzate în principal de consumul de alcool, a fost de circa 4,9 morţi la 100.000 de persoane în Marea Britanie, similară cu cea din alte ţări occidentale, printre care Australia, Franţa, Norvegia şi Suedia.

In timp ce numărul persoanelor care au murit de boli de ficat în acele ţări fie a scăzut, fie s-a stabilizat din 1986, rata deceselor din Marea Britanie cauzate de astfel de afecţiuni a crescut de peste două ori până în 2008, ajungând la 11,4 decese la 100.000 de locuitori, confom cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Chiar dacă Guvernul britanic va lua măsuri de reducere a consumului de alcool, studiul prevede că vor fi în continuare 2.500 de morţi din această cauză, în fiecare an, până în 2019. Până în 2030, aproximativ 250 de mii de britanici ar putea muri din cauza bolilor provocate de alcool.

Printre măsurile propuse pentru combaterea acestui fenomen se numără stabilirea unui preţ minim de 50 de penny pentru fiecare doză de bere. Ministerul Sănătaţii a anunţat că a luat deja măsuri dure pentru limitarea numărului de consumatori, în timp ce companiile din industria alcoolului susţin că şi-au respectat angajamentele luate.

„Alcoolul este un drog”, a declarat profesorul Sir Ian Gilmore pentru BBC. „Un drog legal, dar există peste 1,5 milioane de dependenţi. Considerăm că, aşa cum şi în alte domenii, precum fumatul, s-au luat măsuri dure şi în această situaţie e nevoie de reguli stricte care să vizeze în primul rând preţul”, susţine acesta. Companiile producătoare de alcool sunt însă de părere că cifrele prezentate de medici au doar scopul de a-i înspăimânta pe britanici, inclusiv pe cei care consumă alcool în cantităţi moderate şi consideră că o majorare a taxelor nu ar fi benefică pentru economie din moment ce industria plăteşte deja printre cele mai mari taxe din Europa.

La rândul său, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va lua măsuri dure, inclusiv de a nu mai permite supermarketurilor să vândă alcool la preţuri reduse şi intenţionează să introducă un sistem mai strict de acordare a licenţelor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pdl împarte diaspora în patru: Italia îi revine senatorului Badea

Ambasada României: Concurs de schi cu tombola în scop caritabil