Menu
in

Gripă: cele cinci simptome care îţi arată că ai nevoie de antibiotice

Oricat de facil ar fi sa iei antibiotice, trebuie sa stii ca acestea pot efecte negative asupra organismului tau, mai ales daca le consumi "dupa ureche". Când trebuie luate antibioticele? Pentru inceput, este bine sa contracarezi boala cu medicamente antitermice (paracetamol, aspirina). Daca dupa cateva zile simptomele racelii sau gripei nu se amelioreaza, ba dimpotriva, se agraveaza, este necesar sa consulti un medic. Iată câteva semnale de alarmă de care trebuie să ţii cont:

1. Ai febra de cateva zile

Daca ai racit sau ai gripa, mai mult ca sigur boala va fi insotita de febra si de frisoane. Daca incerci sa o contracarezi cu medicamente antitermice si nu observi nicio imbunatatire, prezinta-te la medic. De obicei, daca exista o epidemie de gripa si raceala in perioada in care ai contactat boala, ai sanse mai mari sa umezi un tratament cu antibiotice.

2. Tusesti intruna si ai un "junghi" in spate

Tusesti intruna, ai un "junghi" in spate, suieri in timp ce respiri, ai febra, frisoane si dureri toracice? Acestea sunt simptomele clasice ale pneumoniei, iar daca le prezinti, inseamna ca ai nevoie de un tratament cu antibiotice. Pneumonia poate fi cauzata de o bacterie sau de un virus. Poti afla natura bolii doar daca iti faci un set de analize.

3. Ai secretii nazale galbui sau verzi

Raceala si gripa cauzate de un virus produc, de obicei, secretii nazale subtiri si clare. In acest caz, nu se impune tratamentul cu antibiotice. In schimb, daca secretiile nazale au o culoare galbuie sau verzulie si sunt groase, inseamna ca boala este de natura bacteriana si se impune urmarea unui tratament cu antibiotice.

4. Te doare puternic in gat

Este posibil sa ai nevoie de antibiotice pentru a trata durerile in gat, daca acestea sunt puternice si te "tin" de cateva zile. Medicul va analiza starea gatului si va cauta sa observe mici puncte albe, care indica infectarea cu o bacterie.

5. Ai dureri generalizate la nivelul fetei

Daca esti racita sau ai gripa si simti dureri la nivelul fetei, al ochilor si urechilor, este posibil ca boala sa fie de natura bacteriana si sa necesite tratament cu antibiotice. De obicei, acest simtom este insotit de unele mentionate anterior. Poate parea agasant, dar vizita la medic se impune neaparat, pentru a sti daca poti trata boala cu antibiotice.

Laura Galan (ELE.RO)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version