in

Le Monde/ Fermieri din vestul Europei cumpără terenuri în România

 

Atraşi de preţul scăzut al terenului agricol, mii de fermieri francezi, italieni, spanioli, englezi, germani şi danezi se mută în România, El Dorado-ul agriculturii europene, scrie cotidianul francez Le Monde, preluat de Jurnalul.ro. Noii veniţi contribuie la revitalizarea agriculturii locale, tot mai mult orientată către producţia organică.

Le Monde dă exemplul unui tânăr agricultor francez, Maxime Laurent, care, la vârsta de doar 19 ani, răspunde de o fermă întinsă pe 1.400 de hectare: „Să ajungi la o asemenea performanţă în Franţa, e nevoie de două sau chier trei generaţii. Mie mi-au fost suficienţi trei ani”. Înainte de absolvirea studiilor liceale, Laurent a încărcat şi însoţit un convoi de camioane cu echipamente agricole, care au ajuns la Măceşu de Sus (judeţul Dolj). Aici, Maxime Laurent cultivă grâu, orz, floarea soarelui şi rapiţă.

Cu ajutorul fondurilor europene, plănuieşte lucrări de extindere a irigaţiilor şi de creştere a capacităţii silozului (la 7.000 de tone!). Admite că i-a fost foarte greu să se acomodeze, dar nu are niciun regret. „Dacă aş fi rămas în Franţa, mi-aş fi terminat studiile şi m-aş fi angajat pentru 1.200 de euro pe lună. Din banii ăştia, plăteşti chiria, mănânci, cumperi câteva haine , iar la sfârşitul lunii nu rămâi cu nimic. Asta nu e viaţă!”. Maxime Laurent s-a căsătorit cu o olteancă, au casă în sat, apartament la Craiova şi plănuiesc să mai ridice o casă, pe terenul agricol, în „miezul problemei”. „Sunt fericit aici, unde viaţa este mult mai flexibilă!”, spune francezul, care vorbeşte cu admiraţie despre tradiţiile locale.

Le Monde dă şi exemplul unei întregi familii de elveţieni (bunici, părinţi, nepoţi), care s-au strămutat din cantonul Lucerna, în Firiteaz, Arad, unde au luat totul de la capăt, cumpărând 800 de hectare de teren. Practică agricultură organică şi exportă cereale în Statele Unite, Canada şi China, după cum explică agentul de marketing al familiei Hanis, germanul Lukas Kelterborn. „Regiunea a fost grânarul Europei între cele două războaie, iar acum îşi va recâştiga statutul, cu certitudine”, spune Kelterborn.

Preţul mediu al hectarului de teren arabil este de 2.000 de euro în România, mult sub cel din ţările occidentale, remarcă Le Monde. În plus, din 2014, este de aşteptat ca subvenţiile pentru agricultură să se echilibreze, de unde, în prezent, vesticii beneficiază de subvenţii duble, faţă de români.

Tot din 2014, europenii vor avea posibilitatea de a achiziţiona pământ românesc direct şi nu prin intermediul unor companii înregistrate în România, cum este în prezent. Este, însă, de aşteptat, că aceste măsuri vor duce la o creştere semnificativă a preţului terenurilor agricole, aşa că sfatul Le Monde este transparent: „Cumpăraţi acum, cât e ieftin!”.

Citeşte şi:

Cum investesc elveţienii în agricultură BIO pe pământ românesc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vasile Pătălău: omul lui Dan Diaconescu, pe lista PD în Sicilia

Usturoiul, de 100 de ori mai puternic decât două antibiotice populare