in

Ouă de dinozaur, unice în lume, furate din România şi recuperate în Italia

În cadrul unei ceremonii, desfăşurate pe 15 noiembrie, la sediul Ambasadei României la Roma, au fost predate autorităţilor române vestigii paleontologice foarte rare, cu o vechime de 67 de milioane de ani, traficate ilegal în anul 2005 şi recuperate recent în Italia.

Vestigiile – trei ouă aparţinând speciei de dinozauri pitici, unice în lume, datând din era mezozoică, perioada cretacică – provin dintr-o zonă protejată UNESCO de pe teritoriul României, situl paleontologic Tuştea, judeţul Hunedoara.

Acestea au fost recuperate în Italia, ca urmare a cooperării dintre Poliţia Română, Biroul ataşaţilor de afaceri interne din cadrul Ambasadei României în Italia şi autorităţile italiene competente (Comandamentul de Carabinieri pentru Protecţia Patrimoniului Cultural). Cele trei ouă au fost recuperate recent în Italia, lângă Bolzano, în casa unui italian colecţionar de obiecte arhelogice. Bărbatul, aflat sub anchetă pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, căutări arheologice neautorizate şi deţinere ilegală de bunuri culturale, le cumpărase de la trei români, în urmă cu câţiva ani. Aceştia din urmă, pentru a vinde ouăle, le-au fotografiat şi au postat poze pe internet, cu produsele de vânzare. Anchetatorii nu au reuşit încă să afle cu cât au vândut cele trei ouă, de o valoare inestimabilă, cei trei români.

Ancheta a plecat de la o semnalare făcută carabinierilor de la Protecţia Patrimoniului Cultural, de către autorităţile române. După o aprofundare a cazului, şi o percheziţie în casa italianului, carabinierii au mai găsit, pe lăngă ouă şi alte 6400 de obiecte de preţ, furate sau dispărute. În acest moment, ancheta este în curs, şi sunt multe întrebările la care cei implicaţi vor trebui să răspundă.

Ouăle sunt ale unui dinozaur ierbivor, lung de aproape 6 metri, Telmatosaurus transylvanicus, furate în 2005 din situl paleontologic de la Tuştea – Geoparcul Dinozaurilor Haţeg din judeţul Hunedoara. În 2009 au apărut pe internet, pe un site românesc, imagini cu o femeie care poza lângă obictele abia furate, care erau puse în vânzare. Informaţiile au fost transmise prin Interpol carabinierilor, care, după obţinerea mandatului de percheziţie, s-au trezit în casa italianului în faţa unui adevărat muzeu paleontologic privat. Valoarea preţioaselor fosile, puse pe piaţă e indicată la 500.000 euro.

Generalul de brigadă Pasquale Muggeo, comandantul Departamentului Protecţia Patrimoniului Cultural de la Carabinieri, a declarat: "Vanitatea te face să comiţi erori, nu au rezistat să nu pună pe internet o imagine cu o femeie care ţine în mână aceste comori; au o valoare inestimabilă pentru situl de unde au fost furate, patrimoniu UNESCO. E o zi fericită pentru noi, că putem restitui aceste obiecte de artă."

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cărţi din Botoşani pentru elevii români din Guidonia

Raport/ România, ţara cu cel mai mic consum de droguri din UE. Italia- cel mai mare consum în ultimul an