in

Victor Rebengiuc, pe scena Festivalului „George Enescu”

Actorul Victor Rebengiuc va fi naratorul spectacolului „Gurre-Lieder“ din cadrul Festivalului „George Enescu“ de Arnold Schoenberg, pe 7 septembrie, la Sala Palatului. Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ vor fi dirijate de Bertrand de Billy (orchestră) şi de Iosif Ion Prunner (cor).

Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți actori români. A lucrat cu toți regizorii legendă ai României, de la Liviu Ciulei, la Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Andrei Șerban și Silviu Purcărete. Coleg de generație și de scenă cu Amza Pellea, Gina Patrichi, George Constantin, a jucat în sute de spectacole de teatru. Cu un rol memorabil în filmul „Pădurea spânzuraţilor“ (1964), Victor Rebengiuc a făcut un rol principal care i-a adus numeroase premii, în filmul „Medalia de onoare“ (2009), regizat de Călin Peter Netzer și unde l-a avut partener de platou pe Ion Iliescu.

Din distribuţia spectacolului „Gurre-Lieder“, care va fi subtitrat în limba română, fac parte Violeta Urmana (Tove), Nikolai Schukoff (Waldemar), John Daszak (Klaus), Janina Baechle (Waldtaube), Thomas Johannes Mayer (Peasant) şi Victor Rebengiuc (narator).

„Gurre-Lieder“, care se traduce drept „Cântecele lui Gurre“, este o cantată pentru cinci solişti vocali, narator, cor şi orchestră, compusă de Arnold Schoenberg după o serie de opeme ale scriitorului danez Jens Peter Jacobsen. Opera „Cântecele lui Gurre“ face referire la Castelul Gurre din Danemarca, unde dragostea şi drama medievale amintesc de legenda naţională daneză în care regele Valdemar Atterdag nutreşte sentimente de iubire pentru amanta sa Tove, iar aceasta din urmă este ucisă de către regina Helvig, soţia lui Valdemar, conform „Adevărul.

Cantata „Gurre-Lieder“ este parte a programului Festivalului „George Enescu“, care se desfăşoară în perioada 1-28 septembrie, fiind cel mai important eveniment muzical internaţional desfăşurat în România, cu o tradiţie de peste 50 de ani.

Prima ediţie a avut loc în 1958, la trei ani după moartea marelui George Enescu, iar de-a lungul timpului a reuşit să aducă pe scena românească nume grele ale muzicii clasice din întreaga lume. Continuarea tradiţiei de a organiza Festivalul George Enescu din trei în trei, respectiv din doi în doi ani a făcut din acest eveniment unul dintre cele mai renumite festivaluri de gen din lume.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Datori vânduţi. Ne împrumutăm din nou de la Fondul Monetar Internaţional

Dana Constantinescu și-a prezentat scrisorile de acreditare în Malta, vezi foto spectaculoase de la Palatul Marelui Maestru.