in

VIDEO Mandinga va reprezenta România la Eurovision 2012

Trupa Mandinga va reprezenta România la Eurovision 2012, cu piesa “Zaleilah”, compusă de Costi Ioniţă, câştigătoare la selecţia naţională. Mandinga va participa în prima semifinală Eurovision, pe 22 mai, la Baku, în Azerbaidjan, iar finala internaţională va avea loc patru zile mai târziu.

Alegerea a fost făcută în baza notelor primite de la juriu (50%) şi prin televoting (50%). În urma televotului, pe primele trei locuri s-au clasat Mandinga (12 puncte), Cătălin Josan (10 puncte) şi Ioana Anuţa (8 puncte). După notarea juriului, primele trei locuri au fost ocupate de Electric Fence (12 puncte), Mandinga (10 puncte) şi Cătălin Josan (8 puncte). Astfel, prin adunarea punctajelor, câştigătoarea selecţiei naţionale a fost trupa Mandinga.

Elena Ionescu, solista trupei Mandinga, a declarat, după câştigarea selecţiei naţionale, că acest lucru înseamnă pentru formaţie o responsabilitate, pentru că va fi imaginea României la Baku, dar şi un lucru pe care şi-l doreau foarte mult. “Înseamnă o treaptă la care noi ne doream foarte mult să ajungem şi o responsabilitate, pentru că noi suntem imaginea României la Baku şi va trebui să ne gândim foarte bine la toate aspectele. Am avut foarte multe emoţii, pentru că au fost foarte multe voci bune, a fost show, au fost foarte multe surprize plăcute din toate părţile. Suntem foarte bucuroşi. Ne-am concentrat foarte tare. Ne-am expus toată energia. Deja nu mai ştiu cum să reacţionez” a spus emoţionată Elena Ionescu.

Luminiţa Anghel: “O piesă pozitivă, cu un show tonic”

Luminiţa Anghel, membră a juriului, consideră că piesa câştigătoare este una pozitivă şi a fost completată de un show tonic. Cântăreaţa a apreciat că selecţia naţională pentru Eurovision de anul acesta a fost una bună, cu multe voci tinere, care nu erau cunoscute, ceea ce a reprezentat pentru ea o surpriză plăcută. Din punctul său de vedere, trupa Mandinga a câştigat detaşat selecţia, fiind evident preferata publicului, şi datorită notorietăţii sale, dar şi a piesei, „cu un iz oriental, cum se poartă”, şi a spectacolului dinamic. „Le doresc succes şi foarte mult noroc, pentru că Eurovisionul e destul de imprevizibil”, le-a transmis Luminiţa Anghel celor de la Mandinga, adăugând că, de multe ori, la concursul european, câştigătorii au fost o surpriză pentru publicul telespectator. Luminiţa Anghel a reprezentat România la Eurovision alături de trupa Sistem, în 2005, clasându-se pe locul al treilea.

Mihai Trăistariu: Piesa “Zaleilah”, cea mai potrivită să ne reprezinte

Mihai Trăistariu consideră că piesa câştigătoare, „Zaleilah”, interpretată de Mandinga, este cea mai potrivită să reprezinte România la Eurovision, felicitându-l pe compozitorul Costi Ioniţă. Trăistariu a spus că a avut multe surprize plăcute, urmărind prestaţiile artiştilor care au interpretat cele 15 piese concurente, dar nu a simţit însă „un refren care să rămână în cap”, ceea ce ar fi bine într-un concurs de creaţie. „Mi-a plăcut şi piesa în limba ţigănească, ‘Şun-ta’. Mie nu mi-ar fi fost ruşine să ne reprezinte la Eurovision, dar era riscant pentru noi, la ce discuţii sunt în Spania, Italia sau Franţa. Cei de la Mandinga sunt totuşi mai experimentaţi”, a mai spus cântăreţul. “M-am bucurat pentru Cositi şi l-am felicitat. I-am zis că a venit şi rândul lui să meargă la Eurovision”, a mai spus Trăistariu, care a reprezentat România la Eurovision în 2006, cu piesa “Tornero”, clasându-se pe locul al patrulea.

 

România participă la Eurovision din 1993

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Şapte opere de milostenie” la FilmForum din Udine

Dublă crimă la Barletta: Doi români înjunghiaţi şi arşi