Menu
in

VIDEO Mugur Ciubăncan, românul care a impresionat China

Cântăreţul român de muzică pop Mugur Ciubăncan, originar din Maramureş, a reuşit să impresioneze publicul chinez şi să îşi construiască o carieră de succes în această ţară asiatică, după ce a decis ca repertoriul său să includă piese în dialectul mandarin.

Interpretul român, în vârstă de 29 de ani, căruia chinezii îi spun „Wei Hua”, a vizitat China în urmă cu 11 ani. Deşi avea doar 18 ani pe atunci, el înregistrase deja două albume în România şi era invitat la numeroase emisiuni difuzate de posturile de televiziune româneşti. „Am făcut Şcoala de Arte din Bucureşti, unde aveam câţiva prieteni foarte buni din China. Le plăceau cântecele mele, iar mie îmi plăceau cântecele lor chinezeşti”, a spus Mugur Ciubăncan.

A fost remarcat la karaoke

Graţie prietenilor săi chinezi, el a avut şansa să le viziteze ţara în 2000 şi să cânte în cadrul unor concerte. Când a ajuns în China, tânărul cântăreţ din România era fascinat de karaoke: „Pe vremea aceea, serile de karaoke erau organizate în săli foarte mari, cu multe mese şi cu un spaţiu mare la mijloc. Erau adevărate săli de karaoke. Îmi place mai mult acel format decât cel de astăzi, cu baruri mici şi intime”. Într-o seară, la una din mese se afla Lu Xiaonan, directorul postului BTV. „Eşti un cântăreţ care cântă bine în chineză. Avem un nou concurs în pregătire, intitulat Songs of Our Land”, i-a spus Xiaolan. Noii săi prieteni chinezi l-au făcut pe Mugur Ciubăncan să accepte să participe la această emisiune-concurs, la care s-au înscris peste 2.000 de cântăreţi. Artistul din România a câştigat medalia de aur cu o melodie chinezească, care era tema muzicală a unui popular serial de televiziune. Tânărul interpret a ales câteva piese şi apoi a memorat cuvintele şi versurile lor, deşi nu vorbea limba chineză, iar pronunţia sa lăsa de dorit. „Pe atunci, doar memoram cântecele. Acum însă, chineza pe care o vorbesc este mai bună decât engleza mea, iar China este o a doua patrie pentru mine”, a declarat cântăreţul român.

Spectacolul care i-a schimbat viaţa

Cu ocazia unui show, în public se afla şi Bo Xilai, pe atunci primarul oraşului Dalian, iar politicianul chinez a fost impresionat de curajul cântăreţului român. „I-am oferit unul dintre CD-urile mele, iar el m-a invitat să mai rămân pentru o vreme în China, pentru a cânta la un festival al costumelor tradiţionale, ce urma să aibă loc la Dalian”, îşi aminteşte artistul. Acest proiect nu s-a concretizat însă, întrucât Ciubăncan tocmai îşi lansase în România un nou album şi avea programate mai multe apariţii în public pentru a-şi promova noul disc. Însă Bo Xilai l-a invitat din nou în 2001, iar Ciubăncan a avut astfel posibilitatea de a susţine două concerte în oraşul Jinmen din provincia Hubei. S-a stabilit definitiv în China

După acel succes, Mugur Ciubăncan s-a stabilit definitiv în China, dar revine cu regularitate şi România. „În fiecare an mă întorc în România şi cânt pentru comunitatea chineză de acolo. Comunitatea chineză este destul de puternică, mai ales datorită faptului că România a fost a doua ţară din lume care a recunoscut Republica Populară Chineză, după Uniunea Sovietică, în urmă cu peste 60 de ani”, a declarat interpretul.

A cântat pentru preşedinte

În ultimul deceniu, Mugur Ciubăncan a fost invitat să cânte pentru preşedintele chinez Hu Jintao, pentru premierul Wen Jiabao şi la petrecerile organizate de Ambasada română de la Beijing pentru parlamentarii şi oamenii de afaceri români care vizitau China. „Îmi place să fiu un ambasador cultural pentru ţara mea. Şi mi-ar plăcea foarte mult să îi aduc pe unii dintre prietenii mei chinezi în regiunea mea natală, Baia Sprie din Maramureş, să le arăt casele şi să le spun poveştile acestora. Aş vrea să îi duc să vadă şi Cimitirul Vesel din Săpânţa, unde oamenii gravează istorii amuzante şi ironice pe crucile celor decedaţi”, a declarat Mugur Ciubăncan.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version