in

VIDEO Muzicianul Damian Drăghici, numit consilier de stat pe problemele romilor

Artistul Damian Drăghici, de origine romă, singurul muzician român care a câştigat un premiu Grammy, a fost numit, marţi, 10 iunie, consilier de stat pe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta.

Întrucât Damian Drăghici a fost ambasador pentru minoritatea romă în Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi (2007) şi în Anul European al Dialogului Intercultural (2008), premierul Victor Ponta a considerat că este persoana cea mai potrivită care să ocupe postul de consilier de stat pe problemele romilor.

Singurul muzician român care a câştigat un premiu Grammy

Damian Drăghici s-a născut la data de 31 martie 1970, la Bucureşti. Artistul face parte dintr-o familie muzicală. A început să înveţe să cânte la nai la vârsta de 10 ani, după ce cântase la diferite instrumente încă de la vârsta de 3 ani. Pe când avea 15 ani cânta şi înregistra deja cu Orchestra Radio din Bucureşti. A fugit din România la vârsta de 18 în Iugoslavia, ajungând ulterior în Grecia. După ce a cântat o vreme pe străzi şi cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeză a firmei Sony Music, care i-a oferit şansa să înregistreze. După o audiţie ce a avut loc la Atena, i-a fost oferită o bursă integrală la colegiul de muzică Berklee din Boston. În prezent, locuieşte în Los Angeles.

Romii din Baia Mare

Un caz cu totul şi cu totul special este acela al romilor din Baia Mare. Discriminarea lor de către primarul Cătălin Cherecheş a avut ecou în toată lumea. Mai întâi a vrut să construiască un zid de beton înalt de 2 metri în jurul unor ghetouri, după care a mutat 2.000 de persoane în laboratoarele chimice ale fostei uzine Cuprom, cunoscută şi drept “Uzina Morţii”. Trei organizaţii nonguvernamentale – Romani CRISS, Şanse Egale şi Asociaţia Umanitară Împreună – au transmis o scrisoare deschisă în care acuză „acţiunea inumană” a Primăriei Baia Mare. Autorităţile internaţionale s-au sesizat şi ele în acest sens. Drept urmare, misiunea artistului Damian Drăghici nu va fi deloc una uşoară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crima de la Tivoli/ Scripcaru şi-a recunoscut fapta

Primarul din Jilava, închis pentru fapte de corupţie, ales cu 70% din voturi