in

VIDEO /”Morgen”, de Marian Crişan, propunerea României la premiile Oscar

Lungmetrajul „Morgen” de Marian Crişan este propunerea României la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film străin”, pentru gala care va avea loc anul viitor.

Un juriu format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu – critic de film, Cristina Corciovescu – critic de film, Mihai Chirilov – critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase – director de imagine şi regizor şi Eugen Athanasiu – critic de film – a ales, cu o majoritate de patru voturi, ca filmul „Morgen”, în regia lui Marian Crişan, să reprezinte România, la secţiunea „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar , care vor fi decernate în 2012.

Un debut încoronat cu succes

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen”, spune povestea unui bărbat, Nelu (Andras Hathazi), care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, „pescuieşte” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „morgen” (n.r. „mâine”, în limba germană).

“Propunerea la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină bucură echipa care a lucrat la această producţie. Sperăm ca astfel să crească interesul pentru distribuţia lungmetrajului în Statele Unite. De fapt, ce ne bucură de fiecare dată este recunoaşterea în fiecare loc a filmului”, a declarat regizorul Marian Crişan.

Premiile de ieri, decernările de “morgen”

„Morgen” a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010. Marian Crişan a primit, în august 2010, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum şi premiul ecumenic pentru filmul „Morgen”. De asemenea, „Morgen” a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie anul trecut la Luxemburg. Anul acesta, în aprilie, „Morgen” a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar în mai, cu premiul de distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa.

 

Cea de-a 84-a gală a premiilor Oscar, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondială, va avea loc pe 26 februarie 2012, la Los Angeles. Premiile Oscar vor fi acordate pentru 24 de categorii. Nominalizările vor fi anunţate pe 24 ianuarie 2012 la Los Angeles. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin votul celor circa 6.000 de membri ai Academiei de film americane, care vor trimite buletinele de vot organizatorilor galei pe 21 februarie. Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină” a fost „Eu când vreau să fluier, fluier” de Florin Şerban.

 


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

FMI: Creşterea economică continuă. Românii nu o simt

Butcovan: „În Italia mai puţină integrare faţă de acum 20 de ani”