in

Badante/ De la o mie de euro în sus, salariile nu le vor mai putea fi plătite în numerar

Noutate absolută pentru  sute de mii de menajere, îngrijitoare şi bone care vor încasa de la angajatori salariul pe ianuarie. Cine câştigă mai mult de o mie de euro pe lună, nu va mai putea fi plătit în numerar. De la 1 februarie  vor fi aplicate sancţiuni  şi angajatorilor care nu respectă regulamentele. Sindicatele de profil atrag însă atenţia asupra unei chestiuni fundamentale: “Există o problemă, multe lucrătoare nu au cont curent”.

Odată încheiată perioada tranzitorie care nu prevedea sancţiuni, intră definitiv în vigoare acea normă a decretului “Salva Italia” care, pentru a combate evaziunea fiscală, interzice utilizarea numerarului pentru plăţile care depăşesc pragul de 999,99 euro.

Ce zice noua lege?Chiar şi familiile care beneficiază de ajutorul lucrătorilor domestici trebuie să respecte noul regulament, făcând transferuri în conturile bancare şi poştale sau eliberând cecuri pe care trebuie în mod obligatoriu indicat numele beneficiarului şi clauza “netransferabil”. Este bine să se acorde atenţie acestui lucru, având în vedere că amenzile pentru contravenienţi încep de la trei mii de euro.

Cine va fi afectat?

“Noutatea priveşte în special lucrătorii cu salarii mai mari, cum sunt îngrijitoarele full-time care au o formare profesională adecvată, şi a fost deja testată pe retribuţiile din decembrie, care depăşeau deseori acel prag deoarece cuprindeau şi al treisprezecelea salariu”, spune pentru stranieriinitalia.it Teresa Benvenuto, secretar naţional al Assindatcolf.

Multe “badante” nu au cont curent

“Mulţi angajatori – explică Benvenuto – ne-au semnalat dificultăţi cu lucrătorii care nu sunt titulari de conturi curente în care să se facă plăţile şi că aceştia nu vor să fie plătiţi cu un cec. Spun de fapt că băncile sunt reticente în a schimba cecuri celor care nu le sunt clienţi”.

Potrivit Raffaellei Maioni, responsabil naţional al Acli Colf, ar trebui sensibilizate instituţiile de credit. “Şi în lumina acestei noutăţi, ar putea activa conturi cu zero cheltuieli dedicate lucrătorilor domestici. Din moment ce în majoritate sunt străini, la ofertă ar putea adăuga un serviciu pentru trimiterea de bani în ţările de origine”, sugerează.
Trasabilitatea plăţilor va reuşi să combată răspândirea muncii subterane şi a plăţilor “în afara fluturaşului de salariu”? Maioni este sceptică: “Dacă acesta este obiectivul, mai bine să se aibă în vedere intervenţii mai semnificative, începând de la reducerea costului forţei de muncă”.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Maria Dinulescu şi-a renegat ţara: “Nu vreau să mă mai întorc în România!”

Inscripţii rasiste la Civita Castellana