Menu
in

Ce e de făcut când primeşti o somaţie de plată (cartella esattoriale)?

Somaţiile de plată (cartelle di pagamento/cartelle esattoriali) sunt acte emise de Administraţia Financiară şi alte instituţii pentru recuperarea de sume care din diverse motive trebuiau să fie plătite de către destinatarul somaţiei şi care în schimb au rămas restante (neplătite). Somaţiile pot fi emise pentru neplata în termenii legii a unor sancţiuni administrative, impozite şi taxe, contribuţii de protecţie so cială. În general, instituţiile care trebuiau să primească plata (primării, instituţii de protecţie socială etc.) însăr cinează alţi subiecţi (aşa-numiţi Concesionari sau Agenţi pentru recuperare) pentru restituirea sumelor datorate.

Sunt un cetăţean străin în regulă. Trăiesc şi lucrez în Italia de mulţi ani. Am primit o somaţie de plată, dar nu se înţelege la ce se referă. Ce trebuie să fac?

E bine să evidenţiem că plata sancţiunilor administrative, taxelor şi contribuţiilor de protecţie socială este supusă unor termene. În unele cazuri, plata poate fi efectuată şi după termenul indicat de lege şi pot fi aplicate majorări da – torate întârzierilor. În alte cazuri, în schimb, odată depăşit termenul se declanşează mecanismul de recuperare forţată prin intermediul Concesionarilor, făcând astfel inutilă plata în afara termenelor. Nu întotdeauna sumele cerute sunt legitime şi datorate. Se poate întâmpla ca din diferite motive să fie emisă o somaţie de plată de Concesionar şi sumele indicate să nu fie în realitate datorate de către destinatar. De exemplu, fiindcă plăţile care au dus la emiterea somaţiei au fost deja efectuate în mod corect sau pentru că nu a fost niciodată notificat actul de pe urma căruia a fost emisă somaţia. Mai mult, poate exista o eroare umană. Motivele pentru care o somaţie de plată poate fi considerată ilegitimă sunt de diferite naturi.

Ce trebuie făcut

În cazul în care se consideră ilegitimă o somaţie şi sumele indicate nedatorate aceasta trebuie atacată, recurgând la Autoritatea judiciară competentă cu scopul de a verifica legitimitatea somaţiei. Şi în acest caz trebuie respectate nişte termene pentru atacare, care variază în funcţie de obiectul somaţiei: sancţiuni administrative, contribuţii sau impozite neplătite şi este bine să se depisteze cu exactitate autoritatea judiciară la care să se recurgă. De exemplu, somaţiile emise pe n tru neplata unor sancţiuni administrative, în special amenzi pentru încălcarea codului rutier, trebuie atacate în faţa Autorităţii judiciare ordinare (Judecătorul de pace).

Dacă este vorba de neplata unor impozite trebuie să vă adre – saţi Comisiilor fiscale. Judecătorul de muncă este în schimb competent cu evaluarea legitimităţii so – maţiilor emise pentru neplata contribuţ iilor. în alte cazuri, competenţ a este a Tribunalului ordinar. Atunci când ilegitimitatea este evidentă, vă puteţi adresa direct ghişeelor Concesionarilor sau altor Instituţii (care ar trebui să fie indicate în somaţie) pentru a cere revocarea sau anularea.

Pe lângă aceasta, uneori va fi posibil să vă prezentaţi personal în judecată, în alte cazuri va fi necesară asistenţa unei profesionist care, în funcţie de obiectul somaţiei, va putea fi un avocat, un contabil sau un alt profesionist abilitat pentru asistenţă. În orice caz, recomandarea în caz de primire a unei somaţii de plată sau a oricărui alt document emis de Concesionari pentru recuperare, este să vă adresaţi cât mai curând unui profesionist, cu scopul de a evalua calea ce trebuie urmată.

Atenţie la posibila Executare

Este oportun să semnalăm că somaţiile de plată trimise de Concesionarii pentru recuperare sunt ultimele acte care preced executarea propriu-zisă din partea creditorului în privinţa celor care nu au plătit ceea ce datorau. Sunt în esenţă ultima posibilitate acordată pentru a evita să se procedeze la reţinerea administrativă a maşinii, la înscrierea unei ipoteci asupra casei sau la sechestru de bunuri mobile sau la poprirea unei cincimi din salariu.

Asemenea acte executive pot fi puse în aplicare indiferent de valoarea debitului. Atacarea în termen a somaţiei nu suspendă faza de executare. Suspendarea poate fi cerută Judecătorului, care o poate acorda sau nu. Dacă o acordă, executarea nu poate fi efectuată până la sfârşitul judecăţii. Dacă nu o acordă, va fi oportun să plătiţi cât vi s-a cerut existând apoi posibilitatea de a fi rambursat în caz de victorie şi anulare a somaţiei.

Av. Andrea De Rossi 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version