in

Drepturile lucrătorilor detașați în Italia. Află care e perioada maximă de detașare.

Continuăm seria materialelor despre beneficiile la care și românii, în calitate de cetățeni comunitari rezidenți în Italia, au dreptul. Aceste materiale sunt realizate cu sprijinul biroului atașatului pentru probleme de muncă de la Ambasada României din Italia.  Continuăm cu un capitol dedicat lucrătorilor detașați.

Care sunt situațiile în care apare detașarea?

  • – Ați fost detașat de la o întreprindere cu sediul în România, la o filială a acesteia situată în Italia;
  • – Ați fost detașat de la o întreprindere cu sediul în România, la o întreprindere italiană aparținând aceluiași grup de societăți;
  • – Ați fost detașat în baza unui contract comercial (execuția de lucrări, prestarea de servicii, transport, etc.) semnat cu un beneficiar care are sediul social sau operațional în Italia.

Este necesar să existe o legătură directă între dvs. și întreprinderea care vă detașează. Munca trebuie desfășurată în interesul și în beneficiul întreprinderii care vă detașează, aceasta având în continuare obligațiile tipice pe care le are angajatorul, respectiv: contractul de angajare, gestionarea raportului de muncă, plata salariilor și a contribuțiilor de asigurări sociale aferente, precum și dreptul de a adopta și aplica măsuri disciplinare și de concediere. Se pot încheia acorduri / înțelegeri între angajatorul din statul de trimitere și întreprinderea din statul de angajare în privința modalităților concrete de plată a lucrătorilor detașați.

În cazul unei șederi mai mari de trei luni în Italia, lucrătorii trebuie să se înscrie în Registrul de evidență a populației („anagrafe”) din cadrul Primăriei locale („comune”). Lucrătorii pot fi detașați pentru o perioadă de maxim 2 ani.

Dacă sunteți detașați în Italia de către o întreprindere situată în România, trebuie să vi se asigure „aceleași condiții de muncă” ca și în cazul lucrătorilor italieni care desfășoară activități similare.

În mod concret, dacă activitatea de muncă se desfășoară în Italia, pe întreaga perioadă de detașare, se aplică prevederile legale italiene (normele legale și contractele colective de muncă) care reglementează următoarele aspecte:

  • – programul maxim de lucru și perioada minimă de odihnă;
  • – durata minimă a concediului anual plătit;
  • – salariul minim, inclusiv plata orelor suplimentare. Indemnizațiile specifice detașării sunt considerate parte integrantă a salariului minim, cu condiția ca acestea să nu fie plătite pentru rambursarea cheltuielilor suportate efectiv ca urmare a detașării, cum ar fi cheltuielile ocazionate de transportul și cazarea lucrătorilor.
  • – condițiile de punere la dispoziție a lucrătorilor, în special de către agenții de muncă temporară;
  • – securitatea, sănătatea și igiena la locul de muncă; măsurile de protecție privind condițiile de muncă și de încadrare în muncă a femeilor însărcinate sau care au născut de curând;
  • – egalitatea de tratament între bărbați și femei, precum și alte dispoziții în materie de nediscriminare.

În ceea ce privește sistemul de securitate socială aplicabil, lucrătorilor români detașați în Italia li se aplică legislația în vigoare în România, ținându-se cont de faptul că, retribuția considerată ca bază de calcul va fi stabilită conform principiului egalității de tratament între lucrătorii detașați și cei autohtoni.

În cazurile în care sunt depistate cazuri de detașare în spațiul comunitar, fără a fi garantat tratament egal pentru lucrătorii detașați, în scopul protejării drepturilor salariale ale acestora, inspectorii de muncă pot lua măsuri împotriva angajatorului aflat în Italia, în baza principiului răspunderii solidare.

Ce demersuri trebuie să facă angajatorul în România înainte de a detașa lucrători?

Înainte ca lucrătorii români să plece în Italia, angajatorul acestora trebuie să înregistreze în Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL) perioada detașării, precum și denumirea angajatorului la care se face detașarea. Totodată, trebuie să solicite la Casa Națională de Pensii Publice / Direcția Relații Internaționale eliberarea documentului portabil A1 (fostul formular E 101), iar la Casa Județeană/Municipală de Sănătate, eliberarea formularului S1 (fostul formular E 106).

În baza formularului eliberat de Casa Județeană/Municipală de Sănătate din România, lucrătorul detașat se poate înscrie în Italia, pe perioada detașării, la Serviciul Sanitar Național (SSN).

(sursa: Biroul atașatului pentru probleme de muncă de la Ambasada României)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Camelia Andrei, carte publicată în Italia despre perioada ceaușistă. ”Vorbesc despre comunism, dar văzut prin ochii mei de copil.”

ARI, campanie de solidaritate cu jurnalistul Rareș Bogdan