Menu
in

Şi românii au dreptul la noul card social

Imigranţii, la fel ca şi italienii, vor avea noul “social card”, card preplătit reîncărcat de Stat destinat celor mai nevoiaşi. Guvernul demarează un experiment în principalele localităţi din Peninsulă.

Experimentul le va permite să facă cumpărături, pe cheltuiala statului, şi cetăţenilor comunitari şi extracomunitari cu situaţie economică dificilă.

Decretul de lege privind simplificările aprobat pe 27 ianuarie de Guvern prevede un experiment de un an în localităţile cu peste 250.000 de locuitorişi o alocare de 50 de milioane de euro pentru cardurile sociale acordate italienilor şi străinilor rezidenţi.

Suma creditată pe fiecare card va varia “în funcţie de nucleul familial şi de costul vieţii din localităţile angajate în experiment”.

Spre deosebire de cardul înfiinţat în 2008, destinat numai italienilor, noul card social va fi dat şi comunitarilor (români, polonezi etc.) şi extracomunitarilor titulari ai unui “permis CE pentru persoanele cu şedere îndelungată”, aşa-numita carte de şedere.

Guvernul va evita astfel o procedură de infracţiune cu care a ameninţat UE, având în vedere că în ce privesc prestaţiile sociale, cetăţenii altor State membre trebuie echivalaţi italienilor, la fel ca şi titularii de carte de şedere.

Va trece oricum ceva timp înainte de începerea experimentului în marile localităţi. După intrarea în vigoare a decretului-lege privind simplificările, ministerele Muncii şi Economiei vor avea trei luni la dispoziţie pentru a defini criteriile de acordare a cardului.

Primăriile le vor distribui, după identificarea beneficiarilor.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version