Menu
in

Italia, contractul de închiriere, de ce este importantă înregistrarea? Noutăți 2016

Am găsit o locuinţă de închiriat, însă proprietarul spune că nu foloseşte la nimic înregistrarea contractului. E adevărat?

Legea prevede obligaţia înregistrării la Agenţia Fiscală a contractului de locaţie sau a oricărei alte formule de cedare a drepturilor privind beneficierea de un imobil sau de o parte a acestuia. Dacă nu se face înregistrarea, contractul încheiat este nul.

Înregistrarea contractului de închiriere, în afara faptului că este obligatorie conform legii, este necesară străinului care intenţionează să demonstreze că este în posesia unei locuinţe regulamentare în Italia pentru procedurile de reîntregire familială, pentru eliberarea şi reînnoirea documentului de şedere şi garantează şi 6 puncte pe aşa-numitul ”permis cu puncte”, cum este prevăzut în cadrul acordului de integrare.

De exemplu, deţinerea unui contract de închiriere înregistrat este indispensabilă pentru eliberarea certificatului de adecvabilitate a locuinţei, document solicitat pentru eliberarea actului de autorizare pentru reîntregire familială, sau a permisului de şedere UE pentru persoanele cu şedere pe lungă perioadă (aşa-numita carte de şedere).

Pe lângă contractul de chirie înregistrat, oricine cu orice titlu oferă o locuinţă sau cedează proprietatea sau folosinţa unor bunuri imobile unui cetăţean extracomunitar, trebuie în mod obligatoriu să comunice cedarea imobilului.

Noutăţile din 2016

De la 1 ianuarie 2016, odată cu Legea Stabilităţii 2016, proprietarul imobilului are obligaţia de a proceda la înregistrarea contractului în 30 de zile de la data semnării acestuia. După înregistrare, proprietarul trebuie să comunice această înregistrare, preferabil cu scrisoare recomandată, administratorului clădirii, astfel încât aceasta să poată proceda la actualizarea registrului imobiliar de evidenţă.

Cheltuielile de înregistrare a contractului sunt împărţite în părţi egale între proprietarul imobilului şi administrator, însă proprietarul îşi poate asuma 100% plata acestora. În plus, potrivit principiului căruia proprietarul imobilului este responsabil cu înregistrarea, toate sancţiunile şi dobânzile omiterii înregistrării sunt în sarcina sa. În fine, este prevăzută anularea plăţii TASI pentru chiriaşii care beneficiază de imobilul în locaţie ca locuinţă principală.

D.ssa Maria Elena Arguello

Citește și:

Șomajul în Italia: când poți primi bani de la stat, dacă rămâi fără serviciu

Circulația copiilor între România și Italia: ce obligații legale trebuie respectate

Acordarea garanției la cumpărarea unui produs din Italia: iată ce drepturi ai!

Cum ești taxat în țară, dacă nu ai anunțat Fiscul român că te-ai mutat în Italia


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version