in

Italia: cum se obține și cine are dreptul la scutirea de ”ticket sanitario”

La scutirea de taxa regională de sănătate (ticket sanitario) pentru prestațiile medicale au dreptul invalizii, persoanele cărora li se recunosc dificultățile sociale și de venit, suferinzii de patologii speciale, femeile însărcinate și alți pacienți cărora li se recunoaște dreptul la scutire potrivit normativelor existente în fiecare regiune italiană.

Obținerea scutirii de ”ticket sanitario” din motive de venit

De această scutire beneficiază:

– pacienții de mai puțin de 6 ani sau de peste 65 când venitul nucleului familial nu depășește 36.151,98 euro (cod scutire E01);

– șomerii și membrii familiei în întreținere cu un venit anual mai mic de 8.263,31 euro, sau cu un venit anual al familiei (2 componenți cu soț în întreținere) mai mic de 11.362,05 euro (cod scutire E02);

– pacienții care sunt titularii unei indemnizații sau pensii sociale și membrii familiei în întreținere (cod scutire E03);

– titularii unor pensii minime care au împlinit 60 de ani și membrii familiei în întreținere (cod scutire E04).

Certificatul pentru obținerea scutirii de ticket din motive de venit se eliberează după ce pacientul a completat o declarație pe proprie răspundere în care declară că îndeplinește condițiile necesare scutirii.

Declarația se prezintă la ASL (Agenția Sanitară Locală) împreună cu documentul de identitate și legitimația sanitară (tessera sanitaria) a solicitantului și eventualilor beneficiari ai scutirii.

Declarația pe proprie răspundere pentru scutirea din motive de șomaj (cod E02), trebuie prezentată anual la ASL, care eliberează un certificat în acest sens. Dacă nu se mai îndeplinesc condițiile pentru scutire, persoana interesată este obligată să informeze ASL. Ținând cont că declarațiile false se pedepsesc penal.

Obținerea scutirii de ”ticket sanitario” din motive de invaliditate

De această scutire beneficiază, pentru toate prestațiile medicale, invalizii de război și din motive de serviciu, invalizii cu o capacitate redusă de muncă de până la 67%, invalizii civili care au dreptul la indemnizația de însoțitor, orbii și surdomuții, supraviețuitorii lagărelor naziste de exterminare și victimele criminalității organizate și terorismului.

Toți ceilalți invalizi care nu aparțin niciuneia dintre aceste categorii pot obține scutire numai pentru prestația medicală referitoare la invaliditatea lor. Bineînțeles, cu toții trebuie să prezinte certificatul de invaliditate pentru a putea obține scutirea.

Obținerea scutirii de ”ticket sanitario” din motive de boală

Cei care suferă de patologii speciale sau de boli rare au dreptul să obțină scutirea de ticket. Scutirea cuprinde toate prestațiile de specialitate referitoare la tratarea acestor boli, monitorizarea și prevenirea unor ulterioare agravări. În această scutire reintră și prestațiile medicale instrumentale de diagnoză și analizele genetice asupra membrilor familiei pacientului.

Pentru obținerea scutirii de ticket pentru patologie cronică sau boală rară, este necesar să se prezinte un certificat medical eliberat de o comisie medicală sau de un ambulatoriu public. În alternativă, trebuie să se predea la ASL de competență copia fișei medicale sau a procesului verbal de invaliditate în care se certifică patologia.

ASL va elibera certificatul de scutire cu un cod de identificare care se aplică pe rețetă și lista prestațiilor medicale scutite de ticket.

Alte cazuri în care se poate obține scutirea de ticket:

– anumite analize pentru diagnosticarea precoce a tumorilor;

test HIV (gratuit și anonim pentru toți, inclusiv pentru străinii care nu au permis de ședere);

– gravide. Scutirea acoperă:

– consultațiile obstetrico-ginecologice de efectuat periodic pe timpul sarcinii;

– verificările specifice;

– monitorizarea sarcinii dacă sunt identificate amenințări de avort;

– diagnosticare prenatală dacă se prezintă situații de risc;

– analize în fază preconcepțională asupra femeii sau cuplului pentru constatarea unor eventuale elemente de risc pentru o viitoare sarcină.

În ce privește scutirea de ticket pentru medicamente, normativa este dictată de fiecare regiune în parte. Unele, precum Toscana, Emilia Romagna sau Val d’Aosta, au decis să nu prevadă coplata cetățenilor la medicamentele din categoria A (medicamente esențiale sau pentru tratarea de boli cronice). Altele, precum Lombardia, aplică un ticket fix pentru rețete (nu mai mult de 4 euro). Regiunea Lazio a stabilit plata unui ticket variabil în funcție de costul medicamentelor.

CITEȘTE ȘI:

Italia, bonus de 500 de euro persoanelor care adoptă un câine al străzii

Italia, cetăţenia pentru rezidenţă, ce fac dacă nu vine răspunsul

Italia, molestarea sexuală a îngrijitoarei de către bătrânul asistat. Avocatul răspunde

Italia va înăspri pedepsele pentru infracțiunile de furt și tâlhărie

Italia, administratorul de sprijin contra îngrijitoarei: cine câştigă? Avocatul răspunde

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pavel Croitoru, despre Registrul Electoral dopat: «Se dorește FRAUDAREA alegerilor în diaspora»

Piept de pui pane cu bulete de cașcaval