in

Italia, 1694 de euro pentru mamele șomere sau casnice. Vezi cum îi poți obține

Această indemnizație este o facilitate pe care o plătește Primăria de rezidență în numele Inps mamelor șomere sau casnice care nu lucrează sau care nu au acumulat cel puțin 3 luni de contribuții în ultimul an și jumătate. Nu se acordă tuturor casnicelor, ci doar celor care au un copil al lor, adoptat sau în plasament preadoptiv.

Cine are dreptul la indemnizația de maternitate plătită de Primărie

Au dreptul atât mamele italiene cât și cele străine în posesia unei cărți de ședere sau a statutului de refugiat politic. Documentele mamelor străine sau extracomunitare trebuie să fie în regulă la momentul prezentării cererii sau în 6 luni de la data nașterii.

Este fundamental să se aibă rezidența în raza Primăriei la care se solicită indemnizația, să se aibă un venit ISEE (Indicator al Situației Economice Echivalente) total care să nu depășească pragul stabilit anual în funcție de estimările ISTAT (actualmente este de 16.955,95 euro anual) și să nu se primească alte ajutoare de protecție socială sau alte indemnizații de maternitate INPS.

Ce valoare are indemnizația și cum se prezintă cererea

Valoarea indemnizației de maternitate de la Primărie este variabilă în funcție de actualizările Istat. În acest moment, suma este de 338,69 euro timp de 5 luni, perioada maximă de acordare. Totalul, așadar, este de 1694,95 euro.

Pentru a prezenta cererea este necesar să completați un formular Inps și să-l trimiteți online prin intermediul serviciilor informatizate ale Institutului Național de Protecție Socială (INPS). Dacă doriți să faceți singuri cererea, este necesar să fiți în posesia codului PIN furnizat de INPS (dacă nu l-ați solicitat niciodată îl puteți obține în câteva minute de la birourile Institutului). Cei care, în schimb, preferă să apeleze la un expert, se pot adresa unui CAF – Centru de Asistență Fiscală pentru prezentarea cererii și ulterioara transmitere informatizată la INPS.

Cererea trebuie prezentată în 6 luni de la nașterea copilului. În caz de adopție sau plasament, cele 6 luni decurg de la data intrării copilului în nucleul familial.

A nu se confunda cu indemnizația de maternitate plătită de Stat

Indemnizația de maternitate plătită de Primărie este un ajutor diferit (deși e similar) de indemnizația de maternitate plătită de Stat. Aceasta din urmă revine mamelor care lucrează și cu loc de muncă instabil (italiene sau străine) în posesia a cel puțin uneia dintre următoarele cerințe:

– să fi plătit cel puțin 3 luni de contribuții pentru maternitate în ultimele 18 luni și cu 9 luni înainte de intrarea copilului în nucleul familial dacă este adoptat sau dat în plasament;

– să fie șomere sau disponibilizate însă să fi lucrat cel puțin 3 luni (minimul cerut pentru ajutor de protecție socială sau asistență). Între momentul în care și-au pierdut locul de muncă și data nașterii nu trebuie să fi trecut mai mult de 9 luni;

– să fi fost concediate sau să își fi dat demisia, să fi lucrat cel puțin 3 luni și să fi renunțat la muncă în perioada care merge de la 18 luni la 9 luni înainte de data nașterii;

– să beneficieze de gestiune separată, cu 3 luni de contribuții plătite în ultimele 12 luni anterioare concediului obligatoriu (a opta lună de sarcină) sau în avans din motive de sănătate.

De indemnizația de maternitate plătită de Stat poate beneficia și tatăl. Cerințele sunt aceeleași ca în cazul mamei.

Valoarea indemnizației de maternitate plătită de Stat este de 338,89 euro timp de cinci luni, în timp ce ISEE de referință este de 16.954,95 euro.

CITEȘTE ȘI:

Cum depun jurământul pentru a deveni italian?

Italia, 400 de euro lunar pentru șomeri pe cardul social. Iată cum îl puteți obține

Radierea mașinii în Italia și reînmatricularea în străinătate

Italia, amenzile de circulație se pot plăti în rate. Vezi care sunt condițiile

Economia Italiei a început să crească, iar numărul șomerilor, să scadă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pokémon Go, alarma experților: ”Risc de regresie mentală”

Elveția, doi români căutați de poliție după ce au evadat de la închisoarea din Baden