in

Italia: Menajera mea e gravidă, aș putea să o concediez?

Menajera mea e gravidă. Până când poate lucra? Pot să o concediez și să caut o înlocuitoare?

Legea italiană pentru protecția maternității prevede câteva garanții pentru a asigura lucrătoarei gravide dreptul la păstrarea locului de muncă și de a se abține de la muncă o perioadă limitată. Va continua să acumuleze zile de concediu, TFR și vechime.

De fapt, este prevăzută o interdicție pentru viitoarea mamă de a presta activități de muncă pe timpul ultimelor luni de sarcină și până la vârsta de trei luni a copilului.

Lucrătoarea, dacă îi permit condițiile medicale, poate decide să lucreze până în a opta lună pentru a se putea abține pe timpul celor patru luni succesive datei în care a născut.

În plus, angajatorii nu își pot concedia subordonatele care sunt gravide. Menajera, îngrijitoarea și bona, dacă raportul de muncă este anterior sarcinii, încă de la începutul gravidității (atestată cu certificat medical adecvat) și până la finele concediului de maternitate, nu poate fi concediată, cu excepția situațiilor de cauză justă sau dacă contractul pe perioadă determinată nu a expirat.

Angajatorul poate de aceea să procedeze la concediere pentru cauză justă a unei lucrătoare domestice gravidă sau în concediu de maternitate numai dacă subordonata a comis un act într-atât de grav încât să compromită raportul de încredere dintre părți făcând, astfel, imposibilă continuarea, chiar și provizorie, a raportului de muncă. De exemplu, se poate considera cauză justă comiterea unui furt în dauna angajatorului sau mai simplu absentarea, fără justificare, mai mult de cinci zile.

Dacă nu există cauza justă, angajatorul nu poate concedia pentru niciun motiv lucrătoarea gravidă până la trei luni succesive datei efective a nașterii. Dacă lucrătoarea a beneficiat apoi de concediu de maternitate și a lucrat până în a opta lună de sarcină, interdicția de concediere este valabilă până la vârsta de patru luni a copilului.

Aceste principii nu sunt valabile dacă între angajator și colaboratoarea domestică a fost semnat un contract de muncă pe perioadă determinată. În acest caz, de fapt, la expirarea termenului prevăzut în scrisoarea de angajare, raportul de muncă va putea înceta chiar dacă subordonata este gravidă.

În caz de absență a menajerei gravide va fi oricum mereu posibil să se angajeze o înlocuitore pe perioadă determinată pe timpul abținerii menajerei de la muncă.

Av. Mascia Salvatore

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Descindere a Gărzii de Finanțe la Ragusa și Gela: 44 de români „la negru”, trăiau în condiții degradante

Hai acasă la funcții, promisiunile PNL Diaspora pentru membrii partidului