in

Italia, menajere şi îngrijitoare, bonus de 960 de euro prin declaraţia de venituri

Şi lucrătoarelor domestice le revine bonsul Irpef (faimoşii 80 de euro pe lună). Însă nu îl primesc împreună cu plata, cum se întâmplă în cazul celorlalţi lucrători subordonaţi. Până la 960 de euro. Este mica sumă de bani pe care lucrătorii domestici o pot recupera prin bonusul Irpef.

Sunt faimoşii “80 de euro pe lună” pe care ceilalţi lucrători subordonaţi, dacă îndeplinesc cerinţele, îi primesc pe parcursul anului odată cu fiecare salariu. Pentru menajere, îngrijitoare şi bone procedura se schimbă, fiindcă familiile nu pot efectua reţineri la sursă, şi astfel nu le pot da bonusul în locul statului. Soluţia? Banii sosesc anul următor şi toţi odată, după prezentarea declaraţiei de venituri.

Venitul, în acest caz, este fundamental. La bonusul întreg au dreptul cei care au un venit total între 8.000 şi 24.000 de euro, între 24.000 şi 26.000 de euro se plăteşte în măsură redusă în mod progresiv. Bonus nu primesc deloc cei care au un venit sub 8.000 de euro, cei care nu plătesc taxe, cei care au un venit de peste 26.000 de euro, caz destul de rar în rândul lucrătorilor domestici.

După depunerea declaraţiei de venituri se calculează taxele de plătit, din care se scade valoarea bonsului. Dacă bonsul este mai mare decât taxele de plătit, menajera, îngrijitoarea sau bona are dreptul să încaseze diferenţa, care se creditează într-un cont curent sau se ridică de la un oficiu poştal. Pentru a înţelege dacă îndeplinesc cerinţele şi la cât se ridică bonusul cel mai bine este să se adreseze unui Centru de Asistenţă Fiscală (CAF).

“Multe lucrătoare domestice, în special asistentele familiale convieţuitoare, au venituri compatibile cu bonusul. Din acest motiv este bine să fie informate privind această posibilitate”, spune la Stranieriinitalia.it Raffaella Maioni, responsabil naţional Acli-Colf.

“Declaraţia de venituri, în afara faptului că este obligatorie, este fundamentală şi pentru a primi indemnizaţii familiale, deduceri pentru cheltuieli medicale şi alte facilităţi, noi de aceea recomandăm întotdeauna programarea la un CAF”, adaugă Maioni. “Conştientizarea fiscală a crescut în ultimii ani, însă trebuie să crească şi mai mult. Faptul că există foarte multă muncă la negru bineînţeles nu ajută”.

Elvio Pasca


Citiți și:

Colaboratoare domestică în Italia, cât preaviz trebuie dat pentru concediere?

Italia, demisia menajerei, care sunt procedurile?

Menajere în Italia: accidentul la locul de muncă

Italia: Menajera mea e gravidă, aș putea să o concediez?

Menajere, îngrijitoare și bone. Pot primi lichidarea (TFR) și în timp ce lucrează?

 

 

Vicenza, beat la volan, era dat în urmărire în România

Alcamo, român evadat din arest domiciliar ”pentru a cumpăra pâine”, a ajuns la închisoare