in

Menajere, îngrijitoare și bone. Pot primi lichidarea (TFR) și în timp ce lucrează?

Tratamentul de final de raport de muncă, așa-numitul TFR sau lichidare, este o sumă la care are dreptul angajatul în caz de încetare a raportului de muncă pentru orice motiv (expirare a contractului, concediere sau demisie) pentru a facilita depășirea dificultăților financiare legate de pierderea locului de muncă și astfel a retribuției.

Așadar, de lichidare beneficiază și menajerele, îngrijitoarele și bonele la finalul contractului de muncă.

Calculul lichidării pentru lucrătorii domestici este foarte simplu: se adună toate retribuțiile plătite în timpul anului, inclusiv al treisprezecelea salariu, eventuala indemnizație de masă și cazare și rezultatul se împarte la 13,5. În acest fel se obține cota de TFR acumulată pe timpul anului care trebuie însă indexată, ținând cont de coeficientul de indexare a TFR care variază de la an la an.

TFR trebuie plătit la finalul raportului de muncă, însă în unele cazuri se pot plăti avansuri, chiar dacă lucrătorul domestic încă lucrează. Angajatorii sunt obligați să plătească în avans TFR-ul, la cererea lucrătorului, nu mai mult de o dată pe an și în valoare maximă de 70% din suma acumulată.

În afara acestui caz, părțile pot oricum să se înțeleagă altfel și să prevadă avansuri lunare, anuale etc. pentru necesitățile deosebite ale lucrătorului sau pentru comoditatea angajatorului, care nu va trebui să plătească sume mari de bani la finalul raportului de muncă.

În mod clar este recomandabil, de fiecare dată când sunt plătite avansuri, ca lucrătorul să elibereze o chitanță.

Av. Mascia Salvatore


Cetățenia italiană: după câți ani poți deveni cetățean italian?

Campionul fiu de imigranți a primit cetățenia: Yassine va concura pentru Italia

Restaurant românesc la graniţa Italiei cu Slovenia. «Garantăm o masă caldă la orice oră»