in

Adormi și te trezești mai devreme, ești mai sănătos. Iată de ce!

Cele trei ingrediente magice ale unui stil de viață sănătos sunt o alimentație echilibrată, mișcarea zilnică și un somn suficient și odihnitor. Ce descoperim însă din ce în ce mai des este că aceste trei elemente sunt atât de interdependente, încât lipsa unuia le afectează și pe celelalte.

Cei care adorm devreme mănâncă mai sănătos

Un studiu recent condus de publicația The Huffington Post a demonstrat că persoanele care adorm în fiecare seară înainte de ora 11 mănâncă alimente mai sănătoase, mai nutritive, în special fructe și legume proaspete. În schimb, cei care adorm între 11 seara și 3 dimineața consumă mai multă cofeină și mai mult alcool, mănâncă mai multe dulciuri și carbohidrați. Așadar, ora de somn influențează nu doar cât de obosiți suntem a doua zi, ci și… câte kilograme avem.

Dr. Kirstin Aschbacher, unul dintre coordonatorii studiului, spune că „dacă adormi mai devreme timp de un an, ai putea să slăbești chiar și 3 kilograme fără să faci nicio altă schimbare pe alte planuri.”

Aceleași rezultate au fost obținute și de un alt studiu, publicat anul trecut în American Journal of Clinical Nutrition, care însă a urmărit cât de mult dorm subiecții. Concluzia a fost că o cantitate suficientă de somn asigură un regim alimentar mai echilibrat, și că lipsa acestuia creează o predispoziție față de consumul crescut de grăsimi saturate.

Ce se întâmplă în organismul nostru când nu dormim suficient

În timpul somnului, organismul nostru reglează toate procesele, completează stocurile de energie, se reface și se concentrează pe anumite funcții de apărare, reconstrucție și dezvoltare, cum este sistemul imunitar. De aceea, odihna este un element esențial în tratarea oricărei afecțiuni, de la simplă răceală până la boli mai grave. Chiar dacă nu suntem bolnavi, organismul nostru are nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte pentru a se „ocupa” suficient de mult de aceste procese de refacere după activitățile și stresul zilnic.

În plus, orele de somn pierdute se acumulează, mulți pacienți ajungând la medic cu stări neplăcute cauzate de oboseala cronică, o afecțiune a lumii moderne. Iar rezistența la oboseală scade odată cu înaintarea în vârstă, când o noapte pierdută se recuperează mult mai greu decât în adolescență.

Pe plan alimentar, lipsa de energie care ar fi trebuie să fie acumulată în timpul somnului, se înlocuiește din alte surse, poate cea mai importantă fiind carbohidrații. De aceea, atunci când suntem obosiți, simțim nevoia să mâncăm „junk food”: prăjeli, grăsimi, dulciuri în exces. Somnul insuficient modifică și secrețiile de hormoni din organism, cum sunt leptina și grelina, care pot provoca senzația de foame.

Așadar, lipsa somnului ne face nu doar mai irascibili, mai puțin rezistenți la stres și mai lipsiți de energie, ci ne afectează și obiceiurile alimentare și poate favoriza îngrășarea, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI:

În fiecare zi, 14 români sunt diagnosticați cu probleme de sănătate mintală

Iată cum tratăm, simplu şi eficient, astenia de primăvară

10 boli din cauza cărora ești mereu obosit

Ce medicamente să nu combini niciodată

Beneficiile cafelei – de la protecţia contra Alzheimerului la remediu contra depresiei

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În fiecare zi, 14 români sunt diagnosticați cu probleme de sănătate mintală

REȚETA DULCE: Papanași cu dulceață și smântână