in

Zahărul, duşmanul ascuns din alimente

Zahărul nu se găsește doar în dulciurile și deserturile din comerț, ci în aproape toate alimentele procesate, începând de la hotdog la sosurile pentru salate sau sucuri. Specialiștii avertizează că un consum regulat de produse bogate în zahăr te poate îmbolnăvi.


Obezitatea

Medicii spun că din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu această problemă de sănătate. Studii recente arată că producătorii de produse alimentare procesate elimină grăsimea și adaugă foarte mult zahăr, pe post de înlocuitor. Când este consumat prea mult zahăr, organismul îl convertește în grăsime și îl stochează printr-un proces cunoscut sub numele de lipogeneză. Astfel, riști să devii obez.

Asociația Americană de Cardiologie recomandă ca aportul zilnic de zahăr să nu depășească mai mult de 100 de calorii pe zi (aproximativ 6 lingurițe) pentru femei și 150 de calorii pe zi (aproximativ 9 lingurițe) pentru bărbați. Medicii avertizează că sunt mulți oameni care nu știu că au diabet zaharat sau pre-diabet.

Provoacă adicţie

Există o serie de studii care dovedesc că zahărul adăugat (în toate formele sale) poate da dependență. Mai mult, studii recente dovedesc că zahărul este la fel de captivant sau mai captivant decât drogurile. Ce este mai rău este faptul că mulți copii au început să prezinte simptome ale diabetului zaharat de tip II într-un ritm alarmant. Acum 50 de ani, copii cu diabet zaharat de tip II erau o raritate.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să reduci acest ingredient din alimentație și să eviți să cumperi produse procesate din comerț, pentru că pot să aibă zahăr adaăugat. Zahărul se mai poate ascunde și sub denumirea de sucroză, maltoză, dextroză, galactoză, glucoză / fructoză, suc de fructe concentrat și sirop de porumb bogat în fructoză. Supraconsumul poate duce la diabet, obezitate, boli de inimă.

OMS declară război zăhărului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat de curând un apel pentru scăderea consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile gazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentaţia copiilor şi adulţilor.

OMS consideră că zaharurile ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârstă. Acest procent ar fi echivalentul a 50 de grame de zahăr (12 linguriţe) pe zi. OMS aminteşte că o mare parte din zaharurile consumate în prezent sunt „ascunse“ în alimente care nu sunt considerate dulciuri. O lingură de ketchup înseamnă 4 grame de zahăr, iar o doză de băutură gazoasă îndulcită poate conţine până la 40 de grame (10 linguriţe). Un studiu recent a scos la iveală faptul că aproximativ 80% din alimentele vândute în magazine conţin zaharuri „ascunse“.

Reprezentanţii OMS spun că sănătatea oamenilor ar avea de câştigat în cazul în care consumul de zaharuri „ascunse“ ar fi sub nivelul de 5%. În acest sens, OMS solicită o mai bună etichetare a alimentelor, care să arate conţinutul de zaharuri. În plus, forul internaţional a specificat că ar fi de dorit să existe mai puţine „campanii publicitare adresate copiilor la produse alimentare sau băuturi nealcoolice cu conţinut ridicat de zaharuri ascunse“, notează Agerpres.

OMS îndeamnă autorităţile ţărilor membre (în număr de 193) „să înceapă un dialog cu industriile agro-alimentare pentru ca acestea să reducă zaharurile ascunse din compoziţia produselor lor“.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”I Campi Flegrei” – Pământ de legendă, unde zei şi muritori şi-au împletit destinele

Aleg să fiu un om bun