in

Ce poți face gratis în Cagliari – Sardinia

Renumitul site de turism TukTuk.ro recomandă câteva locuri importante de vizitat în Sardinia. Capitala insulei, Cagliari, oferă numeroase atracţii pe gratis. De la plajele incredibile până la parcurile împânzite de păsări flamingo, oraşul este plin de istorie şi împărtăşeşte cu tine dragostea pentru gastronomie, cultură şi muzică, gratis. Admiră tot ce e mai frumos în  Sardinia, fără să dai niciun ban în schimb.

Fă o plimbare pe plajă Poetto

Principala plajă a oraşului, Poetto se afla la numai 5-10 minute de mers cu autobuzul de centrul oraşului şi este caracterizată de o linie lungă de coastă, care are în fundal un peisaj montan. Poate că nu este cea mai bună plajă din Sardinia, dar este mai mereu aglomerată şi vei avea de înfruntat cetele de turişti în încercarea de a găsi un loc liber, în lunile iulie şi august. Chioşcurile de-a lungul plajei servesc băuturi, sandvişuri şi gustări şi sunt deschis nonstop pe timpul verii.

Fă o ascensiune pe Sella del Diavolo (Şaua Diavolului)

Urcă pe “Şaua Diavolului”, o stâncă într-o formă unică care stă de straja portului Piccola, pe plajă Poetto. Este simbolul neoficial al oraşului Cagliari, numele sau venind de la o legendă biblică. Legenda care stă în spatele acestei stânci spune că Lucifer şi demonii săi, bântuiau prin Sardinia, când au ajuns în golful Cagliari şi au decis că vor ca aceste locuri să le aparţină. În timp ce îşi puneau în acţiune planul, Dumnezeu l-a trimis pe Arhangelul Mihail, împreună cu armata sa, pentru a proteja golful. O luptă aeriană l-a aruncat pe Lucifer de pe calul să, făcând că şaua să cadă în golf. Aceasta s-a transformat în stâncă, creând o formaţiune ciudată de relief. Locul merită văzut şi poţi începe ascensiunea de la Calamosca (altă plajă care se afla chiar lângă Poetto). Pe măsură ce treci mai departe, vei trece pe lângă ruine şi pe lângă o vegetaţie luxuriantă şi vei fi înconjurat de priveliştile uimitoare ale întregii coaste din golful Cagliari.

Piaţa Di San Benedetto

Deschisă de luni până sâmbătă de la 7 până la 14, Mercato Civico di San Benedetto este cea mai mare piaţa în aer liber din Italia. Fiecare dintre cele două nivele ale sale oferă gurmanzilor 4000 de metri pătraţi de gusturi şi arome pure. La parter, acolo unde pescarii îşi aduc captura zilnică, poţi vedea caracatiţe, homari, creveţi, arici de mare şi somon la preţuri suprinzator de ieftine. Dacă vrei şi altceva în afară de peşte, urca la etaj unde vei găsi carne, brânzeturi, fructe şi legume. Cei din piaţa te vor îmbia să le cumperi produsele, oferindu-ţi mostre spre testare. Negociază cu ei şi vei pleca acasă cu câteva ingrediente de top cu care îţi vei impresiona prietenii pasionaţi de picnicuri.

Bastione Di San Remy

Bastione di San Remy este cea mai importantă fortificaţie din Cagliari. Numele sau vine de la baronul de Saint Remy, care a fost unul dintre primii vice-regi din Piemont. Construit la sfârşitul secolului 19, Bastione se remarca printr-un stil clasic, cu coloane din văr de culoare albă şi galbenă şi împodobite cu motive corintice. În timpul celui de-al doilea război mondial, scara masivă şi arcada au fost distruse în urma bombardamentelor aliaţilor, fiind restaurate ulterior. Păşeşte în acest lăcaş istoric şi vei fi răsplătit cu priveliştea oraşului, a munţilor şi a mării, pe care o poţi admira de pe terasa aflată pe acoperiş. Pe timpul verii, aici vei găsi oameni lenevind la soare şi tot aici se organizează şi concerte.

Mondo Ichnusa

Un festival organizat pe timp de vară, care ţine două nopţi şi care reuneşte vedete pop-rock italiene, el este organizat pe plajă de lângă Cagliari, Mondo Ichnusa, atrăgând în fiecare an peste 100000 de oameni. Sponsorizat de Ichnusa, cea mai faimoasă bere din Sardinia (comparabilă cu Heineken), vei găsi la chioşcurile din incinta festivalului, numai această marca. Va fi la suprapreţ, aşa că e bine să vii cu ea de acasă. Securitatea nu este foarte bine pusă la punct, iar autobuzele merg gratis aici din Piazza Yenne, aflată în centrul oraşului Cagliari. Nu care cumva să pleci până nu se termină spectacolul; stai alături de mulţimea care petrece, până la răsăritul soarelui.

Castello

Castello (Castéddu ‘e susu în Sardo) este cel mai vechi şi înalt (ca altitudine) cartier dintre cele patru cele mai importante din Cagliari şi care are un zid medieval ce îl înconjoară în întregime. Rătăceşte pe străzile înguste şi cu piatra cubică, ce datează din secolul 13 şi vei vedea ruine străvechi, turnurile San Pancrazio şi dell’Elefante, Poarta Leului şi ghetoul evreiesc. Intră în câteva magazine pentru a găsi vechi artişti şi artizani la muncă. Tot aici vei găsi şi Palatul Viceroy, şapte biserici (inclusiv Catedrala Santa Maria), Muzeul Naţional de Arheologie, Galeria Naţională, Citadela Muzeelor şi Centrul de Artă şi Cultura din Castello.

Parco Naturale Regionale Molentargius Saline

Parcul Molentargius Saline este destinat păsărilor. Cu peste 180 de specii de păsări ce trăiesc aici, vei putea admira în voie păsările flamingo de culoare roz. Lagună, care are atât zone cu apă proaspătă cât şi cu apă sărată, creează o graniţă naturală a acestui parc spectaculos, în care intrarea este liberă în fiecare zi, între orele 7:00 şi 20:00. Sistemul de transport public te va ajuta să ajungi la toate locurile de pe lista de mai sus. Dacă eşti foarte zgârcit, risca o amendă de 30 de euro şi mergi fără bilet.

Biletul de autobuz în Cagliari costă 1,20 euro şi deşi teoretic există controlori, ei îşi fac rar apariţia.

Pesticidele din alimente, un pericol. Iată cum să ne protejăm

Romeo Stratulat, artistul lăudat de Papa Ratzinger: ”Mă consider mai degrabă un cioplitor, sculptor e prea mult”