in

Hoţii din aeroportul Otopeni/ Video

Tot mai mulţi călători care zboară cu avionul de pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” ( Otopeni) se plâng de hoţii din aeroport. Tot mai mulţi turişti spun că bagajele lor de cală nu sunt în siguranţă din cauza angajaţilor de la încărcare-descărcare. Aceştia scotocesc prin valize şi fură de la bunuri de valoare, până la pachete de ţigări.

De pe aeroport nu zboara doar avioanele, ci si bunurile de valoare din bagaje. Cel mai recent caz de furt din bagaje s-a petrecut pe 31 mai, pe aeroportul din Otopeni. Agenţii din cadrul Poliţiei Transporturi Aeriene au depistat patru persoane- angajaţi ai Aeroportului- care au sustras mai multe produse din bagajele turiştilor, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Angajaţi penali

Recent, poliţiştii au prins în flagrant patru bărbaţi, toţi angajaţi ai firmei contractate de aeroport pentru încărcarea-descărcarea bagajelor. Este vorba despre D. Romică, în vârstă de 33 ani, N. Mihai, de 40 ani, N. Mihăiţă, de 26 ani şi N. Nelu, de 42 ani, toţi din judeţul Ilfov, care furaseră mai multe bunuri din cinci bagaje. “S-au găsit 19 pachete cu ţigări, un ceas de mână bărbătesc de lux, un lănţişor cu pandantiv din metal de culoare albă, o curea din piele şi un GPS”, a declarat şeful Poliţiei Transporturi Aeriene a Aeroportului “Henri Coandă”. Prejudiciul produs a fost estimat la 23.000 de lei, aproximativ 5.000 de euro. Toate bunurile au fost recuperate, iar cei patru sunt cercetaţi penal pentru furt calificat.

“Infractorii lucrau la firma contractată de compania aeriană pentru a încărca şi descărca bagajele, iar furturile au fost surprinse de camera de supraveghere”, a conchis ofiţerul de poliţie. Tot în luna mai, unul dintre încărcătorii de pe Otopeni a fost reţinut după ce a furat un laptop unicat, în valoare de peste 2.000 de euro. Aceste hoţii au la bază obiecte valoroase pentru care pasagerii depun plângere.

Multe furturi rămân neînregistrate

Cazurile de furt din bagaje sunt mult mai numeroase, dar nu sunt înregistrate. Mulţi dintre cei păgubiţi nu mai raportează pier – derea din cauza procedurilor anevoioase. De exemplu, Georgia Ionaşcu a povestit experienţa neplăcută prin care a trecut când a aterizat pe Aeroportul “Henri Coandă”, în luna aprilie. Se întorcea de la Praga, iar “bagajele au ajuns inexplicabil de târziu, lăsând suficient timp pentru o eventuală verificare”, a spus femeia. Abia când a ajuns acasă a constantat că bagajul fusese deschis, deoarece lucrurile nu mai erau în ordine şi cu greu a găsit cheile pe care le pusese într-un buzunar cu fermoar. “Lăsând la o parte faptul că mi-a fost încălcată intimitatea, din bagaj mi-a fost furat telefonul destul de scump. într-adevar, o parte din vină îmi aparţine pentru că am lăsat telefonul în bagajul de cală”, a mărturisit femeia. Un alt păgubit a destăinut că şi lui i-au fost furate lucruri de valoare din bagajul de cală. “Mi-au dispărut două aparate foto şi o cameră video. Nu cred că asta s-a întâmplat în aeroporturile din Dubai, Frankfurt sau Roma, unde am făcut check-in, ci la sosirea în dulcea Românie?, a spus bărbatul.

Recomandările poliţiştilor

Valerian Naghi, agent-şef la Poliţia Transporturi Aeriene a Aeroportului “Henri Coandă” a făcut o serie de recomandări pentru cei care vor să-şi protejeze bagajul de cală.

“De departe, cea mai bună soluţie este înfolierea valizei”, a asigurat agentul-şef. Chiar dacă pasagerii trebuie să plătească 22 de lei, echivalentul a aproape 5 euro, vor fi siguri că manipulatorii de bagaje nu le vor scotoci prin lucruri.

De asemenea, Valerian Naghi îi sfătuieşte pe călători să-şi achiziţioneze geamantane cu cifru ori cu lacăt, pe care să le folosească atunci când circulă cu avionul.

Ca să fie şi mai siguri, turiştii ar trebui să renunţe să mai transporte lucruri de valoare. “Oamenii n-ar trebui să îşi mai pună în bagaj telefoane scumpe, ceasuri, bijuterii sau parfumuri. Chiar şi operatorii de zbor recomandă acest lucru”, a conchis Valerian Naghi.

Paguba este cu atât mai mare cu cât despăgubirile se oferă per kilogram. Astfel, pentru fiecare kilogram care lipseşte din bagaj, compania aeriană plăteşte în jur de 20 de euro. Acesta este un tratat internaţional. Aşa se procedează peste tot în lume, pe orice aeroport internaţional.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni recomandă păgubiţilor “să facă reclamaţie fie la operatorul de zbor, fie la poliţia din aeroport pentru a-şi recupera obiectele pierdute sau pentru despăgubiri”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Loredan Gargalâc, singurul Executive Chef român din Anglia, despre varza călită şi produsele bio de la ţărani

Liviu Zamfirache, fotograf la cutremur