in

Minuni ale naturii: Grotele de la Frasassi

Grota Frasassi este o peşteră carstică care se află în parcul natural “Golla della Rosa e di Frasassi” în comuna Genga din provincia Ancona. Se poate ajunge la peşteră ieşind de pe autostrada A14 (Bologna – Canosa) la ieşirea Ancona nord şi continuând circa 25 de minute pe superstrada SS76 Ancona – Roma până la ieşirea corespunzătoare localităţii Genga.

Grota a fost descoperită în anul 1971 de un grup de speologi din Ancona aparţinând Clubului Alpin Italian cărora le-a atras atenţia un curent de aer provenind dintr-o mică deschizătură pe care au mărit-o şi astfel au coborât într-un labirint de galerii, tuneluri şi bazine de aproximativ 5 km. În acest moment complexul peşterii Frasassi are o lungime de peste 13 km şi e compus din numeroase săli şi coridoare.

Printre cele mai spectaculoase se numără „abisul Ancona” care are dimensiuni impresionante, 180×120 m şi o înălţime de 200 m adică peste 2 milioane de metri cubi spaţiu în care ar încăpea fără probleme domul din Milano, „sala 200” denumită astfel deoarece este un coridor lung de 200 m, „sala lumânărilor” decorată de numeroase stalagmite cilindrice de mici dimensiuni, „sala albă” a cărei culoare se datorează straturilor de calciu pur sau „sala ursului” denumită astfel datorită unei formaţiuni care prin eroziune în decursul timpului a preluat forma unui urs.

Unele stalactite şi stalagmite prin forma lor au stimulat fantezia speologilor şi acestia le-au botezat cu denumiri curioase: „giganţii”, „dromaderul”, „ursul”, „madonnina”, „spada lui Damocle”(stalactita înaltă de 7,5 m), „cascada Niagara”, „Obeliscul” (stalacmita înaltă de 15 m), „tuburi de orgă” (concreţii conico-lamelare care dacă sunt lovite produc sunete), „castelul fantomelor”.

Peştera se deschide publicului în 1974 după ce a fost construită o galerie artificială de 200 m care conduce la intrarea în peşteră iar în interior a fost trasat un parcurs de 600 m. Itinerariul turistic organizat în prezent e uşor accesibil şi durează aproximativ 70 de minute pe un parcus de 1.5 km. În peşteră temperatura este constantă în jurul valorii de 14°C iar umiditatea relativă e de 100%. În interiorul peşterii nu pătrunde în niciun punct lumina naturală, parcursul turistic fiind iluminat artificial cu lumina „rece” care nu încălzeşte concreţiile.

Peştera Frasassi e deschisă publicului pe tot parcursul anului exceptând următoarele zile: 4 şi 25 decembrie, 1 ianuarie şi din 10 până în 30 ianuarie. Orarul estiv (1 martie – 31 octombrie) este de la orele 10:00 – 17:00 iar în cazul rezervărilor se extinde de la 09:00 – 18:00.

În micile localități din apropierea grotei se află numeroase hoteluri, cabane, restaurante sau mici hanuri care sunt deschise pe tot timpul anului. În meniurile restaurantelor se pot găsi mâncăruri tradiționale, specifice regiunii Marche, la loc de cinste fiind cele pe bază de ciuperci rare (trufe, hribi) sau renumita ”bisteca marchigiana”. Se găsesc deasemenea, în multe locuri, izvoare de ape minerale.

Informaţii turistice din regiunea Marche http://www.turismo.marche.it

Andi Rădiu


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 4]

Dan Popa: Şova poate fi arestat deja!

Topul fericirii în Europa