in

National Geographic Travel – destinații de vacanță pentru 2011

Pentru cei care încă nu s-au hotărât unde să-și petreacă vacanța, vă prezentăm o listă sugerată de cu 5 locuri din Europa, dintr-o listă de 20, aflate în întreaga lume. În top mai figurează locații Sardinia, Australia, Uruguay sau Republica Dominicană.

Platourile Scoţiei

Temuţii războinici ai epocii de bronz, vikingii şi primele clanurile vorbitoare de galeză au considerat aceste platouri aspre casa lor. Astăzi, peisajul din paleozoic din nordul şi vestul platourilor Boundary Fault atrage entuziaşti ai activitătilor în aer liber atraşi de lacurile sclipitoare, munţii învăluiţi în ceaţă, stânci şi plaje de nisip. Parcul Naţional Caringorms oferă facilităţi recreaţionale, de la drumeţii prin pădurile Leanachan până la caiac în Loch Insh şi Rezervaţia Naturală Insh Marshes. Pe vârful Nevis- cea mai mare zonă de ski din Scoţia şi locul unde s-a ţinut campionatul mondial de mountain bike (9 iunie)- bicicliştii experimentaţi pot lua singura gondolă din munţii Marii Britanii, ce se înalţă până la o înălţime de 650 metrii, până sus pe pantele Aonach Mor, pentru a merge la plimbare pe o distanţă de 5,5 kilometrii în jos pe ruta Nevis Red. Pentru a experimenta sporturi mai tradiţionale, cum ar fi aruncatul parilor (caber toss), trasul sforii (tug of war) şi concursuri de cântat la cimpoi puteti participa la jocurile ţinute în întreaga regiune în perioada mai-septembrie.

Coasta Mării Negre, Crimea

Coasta Mării Negre a peninsulei Crimeea rămâne un mister pentru mulţi dintre turişti. Peninsula are o climă subtropicală, grote subterane, staţiuni în sudul peninsulei (ce includ Yalta, Simeiz, Alushta, Koreiz şi Gurzuf), palate imperiale ruseşti şi fundaluri din stânci albe de calcar, această „rivieră rusă” a erei sovietice atrage mulţi vizitatori europeni ce caută o alternativă apropiată şi mai puţin aglomerată decât alternativa mediteraneană. Dincolo de spa-urile ce reduc stresul, palmieri, vii, trasee de biciclete şi plaje izolate, coasta este o răscruce de drumuri culturale ce amestecă istoria şi arhitectura antică romană şi greacă, bizantină, rusă şi tătară. Vizitaţi ruinele terestre şi subacvatice ale oraşului antic Hernos (sec. 4-12 î.Hr.), castelul Cuibul de Rândunică de lângă Yalta aflat la o stâncă la 40 de metrii deasupra mării şi palatul Livadia de lângăYalta-casa ultimilor ţari ruşi şi locul de întâlnire în 1945 al Celor Trei (Churchill, Roosevelt şi Stalin) la conferinţa de la Yalta.

Fiordurile, Norvegia

Vestul Norvegiei, cunoscut şi sub denumirea Fiord, este locul din lume cu cea mai mare concentraţie de apă sărată a unor văi glaciare. Această destinaţie cuprinde 2650 kilometrii de coaste viu colorate, gheţari, munţi şi cascade, inclusiv cea de a patra cea mai înaltă cascadă din lume, Mardalsfossen. Cele 6 trasee turistice naţionale ale regiunii oferă acces facil unor activităţi precum alpinismul, speologia, alpinismul pe ghiaţă, mersul pe gheţari, săriturile şi skiul (în întreg cursul anului). Patru situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO se află aici, inclusiv Geirangerfjord (deasupra în poză), considerat a fi unul dintre fiordurile cele mai nealterate. Fiordurile sunt cel mai uşor de explorat de la nivelul apei, aşadar cumpăraţi un bilet la feribot, închiriaţi o croazieră sau închiriaţi un caiac şi priviţi vârfurile acoperite de zăpadă, versanţii abrupţi şi fauna sălbatică abundentă. Soarele din mizul nopţii din iulie şi iunie aduce vizitatori mulţi. Zilele sunt mai scurte în mai şi septembrie, dar traficul turistic scăzut face mai uşoară şerpuirea ruta de coastă a fiordurilor între Kristiansand şi Trondheim.

Regiunea Messenia, Grecia

Binecunoscută pentru măslinele Kalamata- Messenia produce anual aproximativ 55.000 tone de ulei de măsline virgine- acest drum mai puţin călcat în partea de sud-vest a coastelor Peloponezului include numeroase situri UNESCO: Olympia, Mystas şi templul lui Apollo din Epicurius Bassae. Dealurile şi văile scăldate de soare sunt presărate cu case de piatră, morminte din epoca miceniană, biserici bizantine şi castele medievale (precum castelul Methoni din poza de mai sus). Retrăgeţi-vă în golfurile isolate, plajele aflate la distanţă şi lagune protejate, inclusive Gialova, cea mai sudică zonă umedă a Greciei şi adăpost pentru mai mult de 270 de specii de păsări. Cel mai recent capitol din istoria celor 4500 de ani a Messeniei este realizat de un magnat al transportului maritim internaţional, Vassilis Constantakopoulos, vizionarul din spatele Costa Navarino, o staţiune ce îşi doreşte să fie alimentată în întregime de resurse regenerabile. Destinaţie de lux, dunele Navarino aflate la Marea Ionică, au fost inaugurate în 2010, elementele durabile iniţiale incluzând „acoperişuri vii” plantate cu faună autohtonă şi prima instalaţie geotermală de încălzire şi răcire instalată sub un teren de golf.

Lacurile Plitvice, Croaţia

Cei 1776 de kilometrii de plajă ai Croaţiei atrag foarte multi turisti. Alte minuni ale apei îi aşteptă pe călătorii disponibili să le descopere în inima ţării (o călătorie cu autobuzul de pe litoral durează 4 ore), în regiunea de est a lacurilor Plitvice-cel mai mare parc naţional din Croaţia. Natura oferă aici o paletă largă de culori pe cei 296 de kilometrii pătraţi ai parcului naţional, unde 16 lacuri în terasă, formate natural din traverin, îşi schimbă nunaţa pe parcursul zilei de la turcoaz deschis la gri, în funcţie de unghiul razelor soarelui şi de componenţa minerală a apei. Podeţe de lemn şi trasee bine menţinute leagă lacurile de cascadele parcului, cea mai mare dintre acestea, Cascada cea mare are o cădere de 78 de metrii. Parcul este de asemenea şi locul unei faune sălbatice abundente ce include printre altele şi 261 specii de păsări.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În ce ţări pot munci românii refuzaţi de Spania

Europarlamentarii PSD protestează contra măsurilor luate de Spania împotriva românilor