in

România ar putea participa militar în Mali

România ar putea participa militar la intervenţia armată a Uniunii Europene în statul african Mali. Anunuţul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care a subliniat nevoia unei solidarităţi a statelor europene împotriva terorismului. Statul Mali se confruntă cu acţiuni teroriste din partea unor grupări islamiste afiliate Al-Qaeda şi a cerut intervenţia armată internaţională.

„Discuţiile şi informaţiile primite în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), inclusiv de la ministrul malian, dar şi de la partenerii europeni, mie mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului şi aceasta va fi poziţia mea la întoarcerea acasă. Voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nivelul statului român privind o contribuţie din acest punct de vedere”, a afirmat Corlăţean.

„Am menţionat în cadrul dezbaterilor că suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, analiză, privind o contribuţie concretă la misiunea UE. şi aici o spun ca posibilitate, putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat major şi echipament, logistică pentru antrenament”, a afirmat Corlăţean

De asemenea, el a arătat că România şi celelalte state UE care se vor implica trebuie să ia cât mai rapid o decizie în acest sens, având în vedere situaţia din teren.

Francezii au intrat în război

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a decis, la data de 11 ianuarie, intervenţia armată a ţării sale în Mali, pentru a ajuta guvernul malian să reziste atacurilor forţelor extremiste din nordul ţării. Rebelii tuaregi, islamiştii şi jihadistii străini au fost uniţi de ameninţarea intervenţiei militare străine, cerută de Consiliul de Securitate în luna decembrie a anului trecut. Grupările armate au înaintat spre sud, spre capitala Bamako, ceea ce a făcut ca guvernul din Mali să ceară ajutor statelor din Uniunea Statelor Africane şi Franţei. De altfel, intervenţia francezilor a fost aprobată la nivel internaţional de Consiliul de Securitate ONU.

Cu toate acestea, această intervenţie alimentează ura unui număr de grupuri islamiste, salafiste sau partizane Al Qaeda faţă de Franţa.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hotărârea de guvern cu privire la reorganizarea MAE, publicată în Monitorul Oficial

Alexandra Dinu, într-o celebră poveste de dragoste din Italia anilor ‘60