in

Viaţa românilor, mai scumpă de la 1 aprilie

Veşti proaste pentru români. De astăzi s-au scumpit ţigările, berea şi gazele pentru consumatorii non-casnici. De asemenea, a fost introdusă şi taxa de spitalizare şi au fost majorate costurile de eliberare a paşaportului şi de trecere a podurilor de peste Dunăre.

Creşterea accizei la ţigări a majorat preţul unui pachet de ţigări cu circa 0,4 bani. Preţul unui pachet de ţigări a crecut de la 11,9 lei la 12,3 lei. De asemenea, preţul unei sticle de bere a crescut cu circa un ban. Tarifele de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat au fost majorate de astăzi cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici, acestea urmând să ajungă la 55,3 lei/MWh.

Aceasta nu este singura scumpire la gaze care îi aşteaptă pe români în 2013. De la 1 iulie 2013 tarifele vor fi majorate tot cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici şi cu circa 8% pentru casnici. De asemenea, tarifele de furnizare a gazelor naturale se vor majora de la 1 octombrie 2013 cu circa 3% pentru consumatorii non-casnici şi cu 2% pentru consumatorii casnici.

Tarifele vor fi majorate în conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul României faţă de FMI, BM şi CE, concretizate în Memorandumul privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale.

Coplata, taxa de spitalizare

Din aprilie românii sunt nevoiţi să achite coplata, taxă cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Taxa va fi plătită la externarea din spital.

Taxe mai mari la trecerea peste Dunăre

Taxele pentru o trecere peste Dunăre pe podurile de la Feteşti – Cernavodă şi Giurgeni – Vadul Oii au fost majorate, potrivit unui ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii.

Astfel, pentru podul Feteşti – Cernavodă, costul unei treceri pentru autoturisme şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone a urcat la 13 lei, iar în cazul celor cu masa totală maximă autorizată de cel puţin 12 tone, taxa pentru o trecere a fost majorată la 91 lei.

În cazul podului Giurgeni – Vadul Oii, taxa pentru o trecere în cazul autoturismelor şi vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone a crescut la 11 lei de astăzi.

În cazul vehiculelor cu minimum patru axe şi masa totala maximă autorizată de minim 12 tone, taxa pentru o trecere este de 64 lei.Taxele de trecere a podului Giurgiu – Ruse rămân neschimbate.

Paşapoarte mai scumpe

De asemenea, contravaloarea unui paşaport simplu temporar este de 100 de lei, cu 16 lei mai mult, la care se adaugă tariful suplimentar de 100 de lei şi taxa consulară de 32 de lei. Paşaportul simplu electronic, cu valabilitate de 5 ani, costă cu 26 de lei mai mult, în total 302 lei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Miliardarul Italian Andrea Rizzoli vrea să se împace cu Alexandra Dinu

Lecţia de strategie politică de la Congresul PSD Italia