in

Aici Radio Torino în limba română!

De pe 1 ianuarie, românii din Torino pot asculta, 24 de ore din 24, un post de radio în limba maternă. Este vorba de “Radio Torino International” în limba română, un proiect născut în 2009, care a devenit, încetul cu încetul, un punct de reper pentru conaţionalii noştri din regiunea Piemonte.
Românii care intră pe frecvenţele RTI (90,0 FM)  pot asculta ştiri locale, dar şi din România, muzică de acasă şi pot intra să discute în direct cu realizatorii emisiunilor.

Un post “cu istorie”

“Radio Torino International este un post cu istorie, care emite din 1976, cunoscut în întreaga regiune Piemonte. Prima emisiune în limba română a fost difuzată în 2009. Atunci, se simţea nevoia unui mijloc de comunicare, care să se adreseze străinilor din provincia Torino. Aşa s-a născut un post multietnic în limbile română, albaneză, arabă, chineză şi spaniolă- pentru cei din America Latină”- ne spune Rino Cassese, directorul şi fondatorul RTI.
Cei mai interesaţi de noul post au fost, de la început, românii, aşa cum ne povesteşte Rino Cassese: “Comunitatea care a primit cel mai bine noile emisiuni a fost cea română, care este şi cea mai numeroasă în teritoriu, cu peste 170 000 de persoane. O comunitate care s-a adaptat foarte bine în Italia şi constituie un motor al economiei noastre”- ţine să precizeze Cassese.

100% românesc

Şi, tomai datorită succesului de public, emisiunile în limba română au devenit din ce în ce mai lungi şi mai numeroase: “am decis să măresc spaţiul pus la dispoziţia comunităţii. Iniţial, în septembrie 2009 aveam 2 ore de emisie rezervate românilor, care au devenit 4 şi ulterior 6. Iar de la 1 ianuarie 2011, postul de radio este 100% în limba română, cu mici intervenţii în italiană”.
Emisiunile cele mai ascultate şi apreciate de români sunt cele de actualitate şi cele muzicale. De partea jurnalistică se ocupă Luiza Diculescu, care ne povesteşte cum a ajuns la microfoanele RTI, după ce a absolvit o facultate de jurnalism în ţară: “Cunoşteam lumea radioului doar în teorie. Am ajuns la Radio Torino International în urma cu aproximativ 7 luni, cu un CV în mână şi cu puţine speranţe, dar voiam să încerc. Astfel, am avut şansa să lucrez încă de la început în domeniu”.

„Lumea copiilor” si Radio Jurnalul

Emisiunea Luizei, „Radio Jurnal de prânz”, oferă ascultătorilor informaţii politice, economice şi culturale din România şi din Italia: „Am o pasiune pentru meseria mea şi mă bucur în special când am un feed back de la ascultători. Apoi, să lucrezi în radio înseamnă să trăieşti acel înălţător sentiment că tu aduci culisele în scenă”. O altă emisiune pe care Luiza o consideră specială este cea de duminică, de la 10,30 la 12,00: este vorba de „Lumea copiilor”, dedicată exclusiv micilor ascultători, între 4 şi 12 ani. „O altă satisfacţie, pentru că mulţi copii intră în direct şi intervin în program, alături de părinţi”.

Luiza şi-a dat seama că românii au nevoie de “o voce radiofonică a lor”, pentru că, “atunci când le este dor de casă, de prieteni, de România cu bune şi rele, ne trimit mesaje din senin în care doar ne mulţumesc că existăm, ca echipă”. Românca îşi aminteşte şi de primele zile în faţa microfonului, când uita să-l închidă, în timpul pauzelor muzicale: „uitam să închid microfonul şi începeam şi eu să cânt! Din fericire, nu a ajuns nimic la urechile publicului, pentru că de fiecare dată, am realizat în timp util că am microfonul deschis”.

Muzică de la DJ Nick

Şi pentru că românii ascultă muzică de acasă, din echipa RTI nu putea să lipsească un DJ. Aşa se prezintă realizatorul muzical al postului de radio, DJ Nick: „Fac parte din RTI încă  de la inceput. A fost o provocare, însă nu am avut emoţii- lucram deja ca DJ în Italia, de mai mulţi ani” ne spune Nicola Alexandru.
DJ Nick a venit în Italia în urmă cu 10 ani, ca sportiv: “Jucam fotbal la FC Naţional, în Bucuresti. Imi doream să încerc ceva nou şi atunci m-am stabilit la Torino. Am avut noroc şi mi-am găsit un loc de muncă în doar două zile de cutari: într-o discotecă. Acolo am cunoscut un important DJ italian, Sergio Flash, care m-a iniţiat în lumea muzicală. La îndemnul lui, m-am înscris şi am urmat câteva cursuri de DJ”.
Initial, DJ Nick a lucrat în discoteci italiene, dar odata cu aparitia discotecilor româneşti la Torino s-a orientat către propria comunitate: “am preferat să mixez pentru conaţionalii mei”.
Când a ajuns la RTI, recunoaşte că “nu ştiam prea multe despre Radio în FM, dar totul a venit de la sine”.
Mesaje de la ascultători

Acum, se simte realizat mixând muzică pentru românii din Torino, în emisiunea “Contact direct”, de la 16,00 la 20,00: “In radio simt şi eu că cineva mă iubeşte”, spune, zâmbind. Cea mai mare satisfacţie? “Sutele de mesaje frumoase primite de la ascultători, ceea ce confirmă şi faptul că muzica propusă de mine este cu adevărat ascultată.

Din 2009, DJ Nick îşi aminteşte intervenţiile unui ascultător fidel, care “suna mereu în direct şi spunea bancuri şi întâmplări haioase din viaţa lui. Avea un umor extraordinar şi reuşea să-i amuze pe ascultatorii, care abia asteptau emisiunea următoare să intru în legatură cu el. Imi aduc aminte doar ca era din Iaşi, avea un nume simpatic. La un moment dat, a dispărut. Nu ştiu ce s-a intamplat cu el”.
Din echipa de români de la Rti mai face parte şi Irina Obrejan, care se ocupă de marketing şi de relaţiile cu clienţii. Si pentru ea, a lucra la un proiect destinat conaţionalilor, este o realizare personală şi profesională: “ mă trezesc dimineaţa fericită că merg la muncă şi recunosc că, în primul rând, mă bucur să lucrez cu români şi italieni, la un proiect destinat exclusiv comunităţii noastre”.

Foto: Echipa RTI- Rino Cassese, DJ Nick, Irina Obrejan, Luiza Diculescu

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românca masacrată la Guidonia, asasinul condamnat la 30 de ani

Preţul benzinei a explodat