in

Preţul benzinei a explodat

Creşterea de la începutul anului a accizei la carburanţi a săltat preţul benzinei şi pe cel al motorinei cu aproape 10 bani pe litru. Această majorare se adaugă unui întreg şir de scumpiri ce au avut loc în 2010.

Preţul carburanţilor de top a ajuns în aceste zile la un nivel-record de 5,74 lei pe litru şi se îndreaptă spre pragul psihologic de 6 lei pe litru. România a ajuns să facă parte din topul statelor comunitare cu cele mai mari creşteri de preţuri, alături de Grecia, Suedia, Bulgaria sau Ungaria. Practic, anul trecut, benzina s-a scumpit cu peste 24%, iar motorina cu peste 27%, cu mult peste media europeană.

Motivele care au dus la această situaţie sunt politica fiscală a Executivului, tradusă prin creşterea TVA cu 5% la 1 iulie 2010, şi mărirea accizelor la fiecare început de an, precum şi deprecierea leului în raport cu dolarul. Vestea proastă este că accizele vor creşte în continuare pentru a se alinia cu cele din ţările UE.

Nemulţumiţi, tot mai mulţi şoferi au început să boicoteze activitatea benzinăriilor, alimentând de sume foarte mici şi plătind doar cu mărunţiş. Valul de nemulţumire publică a atras şi atenţia premierului Emil Boc. El a declarat că a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă există o situaţie de monopol pe această piaţă, iar ANAF să analizeze profitul companiilor petroliere. Boc a afirmat că dacă preţurile sunt mărite nejustificat, atunci şi statul poate impune „anumite impozite”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aici Radio Torino în limba română!

Vine gripa!