in

Au găurit conducta Eni pentru a fura combustibil, au provocat un dezastru ecologic

Doi români au încercat să fure carburant dintr-o conductă care leagă rafinăria din Livorno de cea din Calenzano, lângă Firenze. Conducta este proprietate a grupului Eni. Locul ales de hoţi era la San Miniato (provncia Pisa), într-o zonă de câmpie de lângă calea ferată.

În noaptea dintre 21 şi 22 mai, la 4 dimineaţa, au făcut o groapă cu adâncimea de 1,70 metri şi voiau să monteze pe oleoduct un robinet pentru a fura periodic benzină.

Este vorba însă de o conductă sub presiune, iar când hoţii au găurit-o cu o maşină de găurit, benzina a ţâşnit, inundând terenul din apropiere. Prin spărtură au ieşit circa 30 de metri cubi de benzină rafinată. Practic circa 50.000 de euro valoare pe piaţă.

Hoţii au fugit, în timp ce tehnicienii Eni, dându-şi seama de scăderea presiunii, au blocat fluxul de benzină. Riscurile au fost foarte mari.Potrivit tehnicienilor, putea fi provocată o explozie enormă, datorită apropierii de calea ferată şi faptul că trenurile pot provoca scântei la trecerea lor.

Circulaţia a 14 trenuri de pe ruta Firenze-Pisa a fost întreruptă mai mult de o oră. Operaţiunile de pompare a carburantului care a inundat terenul şi a umplut un canal de irigaţii s-au întins pe durata întregii zile; terenurile vor trebui curăţate. Daunele sunt uriaşe.

Cei doi au fost găsiţi de carabinieri în timp ce se spălau la o cişmea dintr-o mică piaţă din apropiere. Este vorba de Nicolae Szabo, de 43 de ani, cu numeroase antecedente specifice, şi de Iulian Şova, de 33 de ani, fără antecedente, ambii domiciliaţi în provincia Roma.

Au fost arestaţi pentru distrugere, tentativă de furt, intrerupere de serviciu public, atentat la instalaţii de utilitate publică, de asemenea la siguranţa instalaţiilor şi industriilor.

În faţa judecătorului de la Tribunalul din Pisa, cei doi şi-au recunoscut vinovăţia chiar dacă au vrut să precizeze că nu au făcut ei groapa în teren şi gaura în conducta din care apoi au ieşit mii de litri de benzină. Erau patru români la furat, dar doi au fugit.

Szabo a povestit, potrivit cotidianului Il Tirreno: „De mai mult timp am probleme cu munca. Şi atunci, vorbind cu un conaţional a apărut această posibilitate.

El face parte dintr- o bandă care fură combustibil din oleoductele din toată Italia. Sunt mereu pe drum pentru acest tip de furturi. Mi-a spus că la San Miniato este un oleoduct.

Ei au săpat deja terenul cel puţin doi metri şi chiar au pus un fel de robinet pe conductă. Numai că nu era combustibilul de care aveau ei nevoie în acel moment.

Şi atunci mi-a spus mie să încerc având în vedere că era un lucru simplu. Astfel s-a întâmplat totul. Când am ajuns în zonă am îndepărtat robinetul, dar nu am reuşit să-l pun la loc. Iată de ce mirosim a benzină„.

Iulian Şova a declarat că desfăşoară profesia de autotransportator. La San Miniato au ajuns cu furgoneta lui.

„Eram patru, dar doi au fugit – a declarat judecătorului -. Când mi s-a propus această călătorie ştiam că în spate putea fi ceva ilicit. Dar nu am fost noi cei care au găurit oleoductul”.

La faţa locului, alături de tehnicienii de la Eni şi Rete Ferroviaria Italia, a fost prezent încă de dimineaţă şi primarul din San Miniato, Vittorio Gabbanini.

„Din fericire instalaţia nu era pe deplin în funcţiune – a explicat primarul Gabbani – altfel cu trei atmosfere presiune nu ştiu ce s-ar fi putut întâmpla, calea ferată se află la câţiva metri distanţă şi în apropiere este şi linia de înaltă tensiune. Era cu adevărat foarte periculos”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aflat după gratii, Gigi Becali a primit o nouă condamnare

Canicattì, români terorizați de un “caporal” conațional