in

Autostrada care ne leagă de Occident

O autostradă care să lege România de Ungaria şi implicit de restul Europei va exista, cel mai deveme, din toamna anului 2014, atunci când ar trebui să fie finalizată atât autostrada românească spre graniţa cu Ungaria, cât şi cea ungurească spre graniţa cu ţara noastră. Odată finalizat acest tronson, România ar fi legată, fără întreruperi, la reţeaua europeană de autostrăzi.

Vecinii maghiari au dat undă verde lucrărilor la ultimul tronson din autostrada M43 care va lega localitatea Mako de graniţa cu România, la Nădlac, informează „Opinia Timişoarei”. Ungurii mai trebuie să termine ultimul tronson al autostrăzii, care va lega oraşul Mako de graniţa cu România. Cei 23 de kilometri au fost iniţial anunţaţi că se vor finaliza în 2013. Acest tronson este echivalentul autostrăzii Arad-Nădlac, ale cărei lucrări au fost inaugurate şi în România. Lucrările la acest tronson lipsă s-au blocat în ultimii ani din cauza lipsei de fonduri, dar şi pentru că acesta ar fi fost inutil atât timp cât partea română nu a înaintat cu segmentul către graniţă, mai scrie Opinia Timişoarei.

Drum bun prin Europa

Potrivit estimărilor companiei ungare de infrastructură, contractul ar urma să fie semnat pe 5 septembrie, termenul de finalizare fiind septembrie 2014. Practic, din acel moment, frontiera româno-ungară (prin punctul de trecere Nădlac) va putea fi traversată pe autostradă, Autostrada A1 (România/ Bucureşti-Nădlac) unindu-se cu Autostrada M43 (Ungaria). Până atunci, ţara noastră ar trebui să ajungă prima cu autostrada la graniţă, tronsonul Nădlac – Arad din cadrul A1, aflat în lucru, având ca termen de finalizare luna aprilie a anului viitor. Astfel, odată intrat în Ungaria, se poate ajunge pe autostradă oriunde în partea vestică a Europei. Însă, în septembrie 2014, România nu va avea completă Autostrada A1, circulându-se încă pe bucăţele: integral între Bucureşti şi Piteşti şi între Sibiu şi Deva, parţial între Deva şi Timişoara (pe circa 35 de kilometri), integral între Timişoara şi Nădlac. Restul de aproximativ 100 de kilometri între Deva şi Timişoara vor fi încă în lucru în septembrie 2014 (finalizare programată în primăvara anului 2015), în timp ce tronsonul Piteşti – Sibiu va fi, cel mai probabil, abia în pregătire.

Drum direct spre Italia

Pe noua hartă a autostrăzilor din România a apărut un nou coridor prin care românii vor avea legătură cu Italia: autostrada Timişoara – Belgrad – Bari. Noul proiect european de infrastructură presupune colaborarea cu patru ţări: România, Serbia, Muntenegru şi Italia. Conform proiectului, autostrada ar pleca din Timişoara, prin Vârşeţ, Belgrad, Cacak, apoi prin Podgorica şi Bar, ajungând deci în Muntenegru, de unde se poate asigura o legătură către Bari, în Italia. La finalizare, noua autostradă va avea în jur de 600 de kilometri. Teoretic, aproximativ 50 de kilometri din noul drum se vor găsi pe teritoriul României, urmând să asigure legătura între graniţa cu Serbia şi Timişoara, respectiv cu Coridorul IV European, care include şi autostrada Arad – Timişoara. Alţi 400 de kilometri vor reprezenta autostrada de pe teritoriul Serbiei, urmând ca în Muntenegru aceasta să străbată aproximativ 160 de kilometri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ICR va deschide o librărie românească la Roma, costuri anuale 40.000 de euro

Trupa Mandinga, invitata celebrei Rihanna la Londra