in

Cum se obține pensia de urmaș din Italia. Citește modalitățile de calcul

Pensia de urmaș este o prestație economică acordată la cerere, urmare a decesului unui pensionar (pensie de reversibilitate) sau a unui lucrător (pensie indirectă). Următoarele categorii de persoane au dreptul la pensie de urmaș:

  • _ Soțul/Soția supraviețuitor/toare;
  • _ Copiii, care la data decesului părintelui erau minori, inapți de muncă, elevi sau studenți universitari și se aflau în întreținerea persoanei decedate;
  • _ Nepoții minori (considerați echivalenți ai copiilor) dacă aceștia se aflau în totalitate în întreținerea bunicului sau bunicii, la data decesului.

Dacă nu există soți, copii sau nepoți, pensia poate fi acordată părinților care au cel puțin 65 de ani, nu percep pensie și care la data decesului lucrătorului/pensionarului se aflau în întreținerea acestuia.

Ai plătit 20 de ani de contribuții? Iată când poți să ieși la pensie în Italia

În lipsa soțului, fiilor, nepoților și părinților, pensia poate fi acordată: fraților/surorilor necăsătoriți/te inapți/te, care nu percep pensie și care la data decesului lucrătorului/pensionarului se aflau în întreținerea acestuia.

Condiții de acordare:

Este necesar ca lucrătorul decedat, care nu percepea pensie, să fi realizat:

  • _ Un stagiu de cotizare de cel puțin 780 de săptămâni (cerințe prevăzute pentru pensie pentru limită de vârstă, înainte de intrarea în vigoare a Decretului legislativ nr. 503/92); sau
  • _ Un stagiu de cotizare de cel puțin 260 de săptămâni, din care cel puțin 156 de săptămâni în ultimii 5 ani dinaintea datei decesului (cerințe prevăzute pentru acordarea alocației ordinare de invaliditate).

Pensia de urmaș se acordă începând cu prima zi din urmă toarea lună calendaristică, după momentul în care a avut loc decesul lucrătorului sau pensionarului, indiferent de data prezentării cererii.

Vrei 139 de euro de la primărie? Totul despre alocaţia pentru nucleul familial

Suma cuvenită urmașilor este calculată în baza pensiei datorate lucrătorului sau pensiei plătite pensionarului decedat, aplicânduse procentele prevăzute prin Legea nr.335/95:

  • _ 60%, numai soț;
  • _ 70%, numai un fiu;
  • _ 80%, soț și un fiu sau doi fii, fără soț
  • _ 100% soț și doi sau mai mulți fii; trei sau mai mulți fii;
  • _15% pentru orice altă rudă care are dreptul la pensia de urmaș, în afara soțului, fiilor și nepoților.

În situațiile în care nu sunt îndeplinite condițiile de stagiu de cotizare, pot fi solicitate, în anumite condiții: indemnizația pentru deces sau indemnizația acordată într-o singură tranșă.

  1. _ Indemnizația pentru deces – este obligatoriu ca cererea pentru obținerea indemnizației să fie prezentată, în termen de un an de la data decesului lucrătorului asigurat.
  2. _ Indemnizație acordată într-o singură tranșă (indennita una-tantum)

Câţi bani îţi dă statul italian dacă rămâi şomer: cel puţin 75% din ultimul salariu

Urmașul lucrătorului asigurat după 31.12.1995 și decedat, în condițiile în care nu se îndeplinesc cerințele administrative necesare, poate solicita acordarea indemnizaț iei într-o singură tranșă, dacă:

  • _ Nu sunt îndeplinite condițiile de stagiu de cotizare pentru acordarea pensiei indirecte;
  • _Nu are dreptul la rente acordate în cazul accidentului de muncă sau bolilor profesionale, ca urma re a decesului respectivului lucrător;
  • _ Obține venituri inferioare limitelor prevăzute pentru acordarea alocației sociale.

(sursa: Biroul atașatului pentru probleme de muncă de la Ambasada României)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]

I-a oferit un loc de “badante” pentru a o viola, italian condamnat

I-a declarat bătrânului ca îl ia de soț, dar l-a înșelat cu 280000 euro