in

Israelul are nevoie de zeci de mii de muncitori români, interviu cu Armand Schor, Camera de Comerț Israel – România

Armand Schor, 66 de ani, director general al Camerei de Comerți și Industrie Israel-România, ne-a declarat că antreprenorii din Israel au foarte mare nevoie de muncitori români. Singurul impediment ar fi lipsa unui acord între ministerul Muncii din România și cel din Israel, pentru acordarea vizelor de muncă. Având în vedere criza din Spania și Italia, românii rămași fără muncă ar putea foarte bine să meargă la muncă în Israel, spune Armand Schor.

Domnule Armand Schor, spuneți că există locuri de muncă disponibile în Israel și că ar fi nevoie chiar de muncitori români.

«Sunt foarte multe locuri de muncă disponibile pentru oameni bine pregătiți, pentru muncitori pregătiți, în toate domeniile, mă refer și ca muncitori, și ca ingineri, în construcții, dar nu numai în construcții. Am fost solicitat în ultima perioadă în domeniul de reparații auto: mecanici, electricieni, cei care lucrează la caroserie… Necalificați mai puțin.»

Ce salarii au oamenii acolo? Cât se câștigă?

«Greu de spus, fiindcă este în funcție de fiecare ceea ce știe să facă, având în vedere că la ora actuală tehnologia deja a avansat și se plătește pentru tehnologie, salariile nu ar diferi mult de Italia, fiindcă în momentul în care nu ai o mână de lucru calificată la un nivel superior, românii sunt buni, toți au școli profesionale, au învățat. Și nu au învățat meseria de la părinți, au învățat meseria prin școli.

Spre deosebire de cei care lucrează la ora actuală în Israel, și mă refer la arabii din zonele aferente Israelului, ei au învățat de la părinți. Românii știu meserie foarte bine și sunt foarte solicitați, pentru că a fost o istorie foarte bună cu muncitorii originari din România, au fost în Israel în jur de 60.000 de muncitori dijn România care au construit, nu au fost probleme.»

Acum câți muncitori români mai sunt?

«Foarte puțini. N-aș putea să spun exact, dar sunt foarte puțini.»

De câți ar fi nevoie? Dați-ne un ordin de mărime.

«Eu cred că ar fi nevoie de ordinul zecilor de mii înapoi.»

Cu limba, ce limbă se folosește?

«Limba română. Nu uitați că în Israel avem 450.000 de originari din România. Cine vrea să muncească, are nevoie de câteva cuvinte în engleză. Cu limba română și engleza tehnică, se poate descurca cine muncește. Eu știu cum am intrat eu și am început să lucrez.»

În trecut s-au plâns de condiții proaste de locuit…

«Da, în privința asta știu, că au fost perioade când au fost anumite persoane, au adus muncitori și nu le-au asigurat condițiile. Eu cred că aici avem și rolul Camerei de Comerț care printr-o anumită activitate putem controla aceste lucruri, și asta e un lucru de bază, adică cine vine în Israel, noi vrem în primul rând să fie respectat ca om, profesional și din toate punctele de vedere.» Totul în regulă, cu contract de muncă?

«Totul, cu contract de muncă, acum este și sistemul de pensii, și totul se poate face în colaborare cu Camera de Comerț Israel-România – eu sunt directorul general al Camerei – și acest lucru ar putea evita anumite aspecte neplăcute, și mă refer aici din partea unor persoane, pentru că oricum, în orice pădure ai și uscături. Dar noi nu le vrem. Uscăturile să stea la ei în pădure.»

„Accesul cetățenilor români pe piața muncii din Israel se face diferit, funcție de domeniul de activitate. În general, numărul muncitorilor străini este limitat, existând cote pe domenii de activitate, iar accesul se face la solicitatea firmelor israeliene interesate.”

Cine ar trebui să vă contacteze?

«Avem o problemă aici. Antreprenorii, proprietarii de ateliere, cer muncitori români, dar guvernul israelian încă nu a deschis porțile. Guvernul român ar trebui să facă o mică presiune asupra guvernului israelian pentru a deschide aceste porți. Noi putem să asigurăm, în partea tehnică, toată strategia, tot ce trebuie, însă avem nevoie de un sprijin din afară, ca să obligăm, dacă pot să spun așa într-un mod mai direct, guvernul israelian, să redeschidă porțile pentru România.

Avem muncitori din China, avem muncitori din Thailanda, avem muncitori din Filipine, în afară de cei care sunt din zonele vecine, deci nu văd niciun motiv să nu fie muncitori din România. Având în vedere criza din Europa care a pus foarte mulți muncitori într-o situație dificilă, că nu mai au locuri de muncă, cred că ar fi o soluție foarte bună și pentru acești oameni, și pentru noi.»

Ar putea să rămână să locuiască permanent în Israel, sau e pe perioadă determinată?

«O perioadă de 5 ani. Dar eu cred că cinci ani sunt de ajuns.»

Au rămas mulți să locuiască acolo?

«Foarte puțini au rămas. În special cei care s-au căsătorit acolo. Dar nu cred că lumea ar dori să schimbe țara, fiindcă fiecare vrea să se întoarcă acasă. Vin pe cinci ani, fac o pauză și apoi prelungesc dacă vor. Eu am vorbit cu foarte mulți antreprenori. Au legături cu foștii lor muncitori și îi doresc înapoi.»

Se mai vorbește de pericolul siguranței. Vedem tot timpul bombardamente, atentate…

«Este la fel cum vedem și în România numai violuri și crime. Nu-i așa. Eu cred că este o anumită mass-media de extremă care vrea să arate numai ceea ce se vinde.»

„Având în vedere criza din Italia și Spania, ar fi o soluție foarte bună pentru românii rămași șomeri”

Ce imagine au românii acolo?

«Foarte bună. Având în vedere faptul că în Israel – și este o chestie curioasă – au venit numai cei controlați din punct de vedere profesional, au lucrat, n-a fost nicio problemă, n-au fost niciodată probleme de furturi, crime în care să fie implicați români. Imaginea românească este pozitivă. Și mai e un aspect. Noi suntem 450.000 de originari din România. Toți am reușit. Nu avem probleme între noi. Deci când vezi pe cineva din România, spui: este de nota zece.

Și numărul mare de turiști care vin din Israel spre România, noi avem vara patru zboruri pe zi, iarna două, un număr imens, se întorc cu imagine foarte bună despre poporul român. Poporul român este prietenos, frumos, întâlnesc foarte mulți care știu limba ebraică pentru că au lucrat în Israel. Este o imagine pozitivă.»

Cum ar putea face, la Ambasada Israelului la București ar trebui să obțină viza?

«Nu, viză nu mai trebuie acum. Singura chestie care trebuie rezolvată este ca ministerul Muncii din România să ia legătura cu ministerul paralel din Israel, noi putem fi intermediari, putem să ajutăm, și să încheie aceste contracte.»

Deci deocamdată cei interesați nu pot căuta direct?

«Din păcate nu. Dacă intră pe aeroport, li se dă viză turistică de trei luni, dar apoi trebuie să părăsească, pentru muncă este nevoie de o viză mai lungă. Trebuie un acord de colaborare, și am propus acest lucru și când a fost guvernul Boc. Acum vreo doi ani, a fost o ședință comună de guvern la Ierusalim, între guvernul român și guvernul israelian, și s-a propus, dar probabil acest aspect a scăpat atenției guvernului.

Dar la ora actuală, cu criza din Italia și Spania, care provoacă foarte multe neplăceri, cred că ar fi o soluție foarte bună, fiindcă putem să aducem direct, nu trebuie să treacă prin România, nu trebuie să se întoarcă în România, acolo nu au de lucru, cineva trebuie să le plătească șomaj, pe când în altă parte lumea-i dorește.»

Sorin Cehan

Armand Schor
General manager Camera de Comerț si Industrie Israel- România
www.israel-romania.org.il

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Carrozza: „736.000 de elevi cu cetățenie străină în Italia”

Preot italian șantajat de o româncă, 350.000 de euro pentru a nu dezvălui relațiile lor sexuale