in

Ministrul Cristian David a vizitat comunitatea românească din Montreal

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David a efectuat o vizită în Canada, în perioada 5-6 octombrie 2013. Demnitarul român s-a întâlnit la sediul Consulatului General al României la Montreal cu reprezentanţi ai comunitătii româneşti din Quebec, cărora le-a mulţumit pentru invitaţie şi pentru toate acţiunile pe care le desfăşoară.

„Ecourile activităţilor dumneavoastră sunt auzite şi în România. Şi daţi-mi voie să îmi exprim recunoştinţa pentru tot ceea ce faceţi şi pentru că aţi menţinut vie identitatea românească”, a afirmat ministrul delegat.

Cristian David a explicat reprezentanţilor comunităţii româneşti din Quebec necesitatea înfiinţării portofoliului de ministru delegat pentru românii de pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. „Apariţia acestui minister reprezintă o reacţie de responsabilitate faţă de problematica românilor care locuiesc în afara graniţelor şi care solicită o reacţie de răspuns coordonată, integrată şi unitară la problemele cu care se confruntă. Strategia pe care am pus-o la punct privind relaţia cu românii de pretutindeni este instrumentul cu care punem în aplicare politicile privitoare la comunităţile româneşti”.

De asemenea, demnitarul a prezentat cele cinci direcţii de acţiune ale strategiei pentru românii de pretutindeni: promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti, promovarea imaginii românilor şi României, facilitarea procesului de integrare a românilor în ţările în care au ales să trăiască, apărarea drepturilor şi libertăţilor tuturor românilor, precum şi facilitarea legăturii cu familiile de acasă.

Oficialul român a subliniat faptul că un rol important în relaţia cu românii stabiliţi în alte state îl are Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, care finanţează activităţile asociaţiilor de români din afara ţării. „Ne dorim să stabilim o legătură firească de parteneriat, impusă care să se bazeze pe dialog real cu asociaţiile, cu presa, cu editurile, cu reprezentanţele Institutului Cultural Român pentru a inţelege cât mai bine care sunt problemele şi nevoile cu care vă confruntaţi zi de zi. Astfel, vom contura un parteneriat cu o formă coerentă, organizată şi instituţionalizată. Dar, numai împreună cu dumneavoastră putem pune bazele acestui parteneriat pentru că de la dumneavoastră putem învăţa”, a mai adăugat ministrul delegat.

La întâlnirea de la Consulatul României din Montreal au participat aproximativ 30 de reprezentanţi ai diasporei româneşti din Canada, care este una extrem de activă şi cu o personalitate puternică, după cum a precizat şi ministrul Cristian David. Oficialul de la Bucureşti a vizitat împreună cu Consulul General al României la Montreal, Lucia Iaţic, şi şcoala românească „Junimea română”, fondată în 2010.

La întâlnire au fost prezenţi copiii, părinţii precum şi coordonatoarea şi fondatoarea şcolii, Otilia Tunaru. Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a apreciat că „această instituţie de cultură şi învăţământ reprezintă un catalizator al potenţialului intelectual românesc din diaspora şi totodată o posibilitate de a acumula experienţa canadiană. Vă mulţumesc tuturor pentru ceea ce faceţi şi îmi exprim încă o dată aprecierea şi recunoştinţa faţă de cei care au grijă să se întâmple astfel de lucruri frumoase. Vă mulţumesc că existaţi!”.

La şcoala românească „Junimea Română” învaţă aproximativ 140 de copii cu vârste între 4 şi 18 ani, iar programa cuprinde 14 cursuri interactive, printre care limba română şi civilizaţia românească.

În cadrul vizitei în Canada, demnitarul român a participat şi la slujba oficiată la Catedrala Ortodoxă Româna Sf. Ioan Botezatorul, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1963 de preotul paroh George Chisca. În finalul vizitei, ministrul delegat Cristian David s-a întâlnit cu o serie de reprezentanţi ai mediului asociativ şi de afaceri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nu mai au bani să ii ţină în străinătate. Copiii românilor de peste hotare revin în şcolile din ţară

Zaia (Lega): “Copiii născuți aici să fie italieni la opt ani”