in

Zaia (Lega): “Copiii născuți aici să fie italieni la opt ani”

Guvernatorul din Veneto, Luca Zaia, exponent de vârf al Lega Nord, de luni de zile se arată de acord cu o reformă a cetățeniei deschisă generațiilor secunde. “Ridic tema copiilor care sunt născuți aici și merg la școală aici, pentru care ar trebui făcut un raționament dincolo de ius soli și pentru că deseori vorbesc dialectul aproape mai bine decât mine”, a spus Zaia.

“Sunt copii care în multe cazuri au identitate venetă și nu cea a țării de origine a familiei lor, lucru care li s-a întâmplat deseori emigranților noștri”.

Intervenind într-o transmisiune recentă a postului Antenna Tre, a revenit asupra subiectului. Zaia a prous ca fiii de imigranți născuți în Italia să poată deveni italieni când împlinesc opt ani. O modalitate ca re ar permite și să se rezolve discrepanța care există astăzi cu naturalizarea adulților, pentru care sunt necesari zece ani de rezidență.

“Copilul la zece ani nu devine cetățean italian, pentru că legea spune că va putea cere cetățenia numai la optsprezece ani”, a spus Zaia. Astfel, anticipând recunoașterea cetățeniei, “recunoaștem în mod fundamental un drept pe care deja îl au adulții”.

Asupra termenelor precise, se poate ajunge la un acord. “La opt ani, la zece ani… eu spun la opt pentru că așa face Germania”, a explicat guvernatorul venet. “Dacă o facem la zece, pur și simplu am tratat un minor precum un adult. Nu mi se pare o erezie ceea ce spun”.

Însă primarul Veronei, un alt membru marcant al Ligii Nordului, nu este de acord. Dacă fiii devin cetățeni italieni, cum am putea expulza părinții?

Flavio Tosi, secretar național al Lega Veneta, obiectează: “Avem nevoie de un sistem liniar, altfel se face confuzie”, obiectează Tosi. “Ce anume se va întâmpla dacă vor trebui expulzați părinții, pentru infracțiuni sau pentru că sunt șomeri peste perioadele de timp permise? Fiii italieni nu ar putea fi expulzați. Atunci va fi o enormă regularizare pentru părinți? În mod evident nu”.

Poziția lui Tosi este aceea afirmată până acum de majoritatea exponenților de la Lega Nord, care au obiectat mereu că o reformă a generațiilor secunde ar avea efecte și asupra adulților. Primarul Veronei a amintit că “astăzi normativa prevede ca cetățenia să fie recunoscută la împlinirea vârstei de 18 ani, deci la majorat”. Din câte se pare, pentru el e bine așa.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Cristian David a vizitat comunitatea românească din Montreal

Un nou caz Elodia: italian acuzat de uciderea unei românce, lipsește cadavrul