in

Mircea Dinescu: «Eu nu pot să trăiesc decât în România”

La începutul lunii, Mircea Dinescu a participat la Târgul România-Italia de la Roma, pentru a-şi promova marca de vin produsă pe podgoriile proprii. L-am întrebat ce părere are despre emigrarea românilor.

Mircea Dinescu, ce părere aveţi de faptul că atât de mulţi români pleacă?

«Într-un fel îi invidiez, pe de altă parte îi compătimesc, pentru că în mod normal, românii n-ar fi trebuit să plece din România.

Când s-a plecat, înainte de primul război mondial, şi după marea criză, au plecat de sărăcie şi de foamete, nimeni nu pleacă de fericire. Ori cred că 90% dintre românii care pleacă, pleacă de disperare, că nu pot supravieţui în România.

Şi în mod normal, România ar fi trebuit să înflorească după 1989, pentru că, după Franţa, e a doua ţară din Europa cu pământ şi cu climă extraordinară, şi ar putea face agricultură, şi legume, şi fructe…

Polonia şi Germania, care sunt mai mari ca România, nu pot să facă nici gogoşari, nici roşii, nici castraveţi, fac sfeclă şi cartofi. Or, românii s-ar fi putut îmbogăţi din agricultură, sau din turism, din păcate, nimeni nu a făcut un proiect pentru România, drept pentru care…»

Mircea Dinescu a dat autografe la Târgul România – Italia de la Roma

Toată lumea dă vina pe politicieni…

«Da, dar poate şi românii sunt vinovaţi, că n-au ştiut să reacţioneze la un moment dat, n-au avut iniţiative, degeaba a zis Băsescu „să trăiţi bine” dacă n-am avut profesori de trăit bine

Aţi vrut să emigraţi vreodată? Aţi putut să emigraţi înainte de 1989?

«Eu aş fi putut, da, pentru că mi s-a oferit, chiar Securitatea, când eram arestat la domiciliu, mi-au transmis dacă vreau să plec cu familia, şi n-am vrut. Eu nu pot să trăiesc decât în România.»

Sorin Cehan


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Imigranții din Italia: muncă necalificată, salarii mici, mai puține case cumpărate

Mircea Grosaru: „Uniţi-vă şi alegeţi un român în Parlamentul italian”