in

Adrian Năstase condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat luni pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.

Adrian Năstase a primit patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și trei ani de închisoare pentru șantaj, precum și cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei, anunță Agerpres. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.

Soția fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită și infracțiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani.

Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratul de Stat în Construcții, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată și participație improprie la fals intelectual la legea contabilității și folosirea la autoritatea vamală de documente false.

Instanța a mai decis confiscarea de la soții Adrian și Dana Năstase a sumei de 1,8 milioane lei și menținerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari și 5.000 de euro. Cei trei condamnați trebuie să mai plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă, urmând ca Adrian Năstase să fie încarcerat în scurt timp. Irina Jianu se află deja în detenție, ea fiind condamnată definitiv anterior în dosarul „Trofeul Calității”. Sentința dată luni de Înalta Curte vine după ce completul de cinci judecători a admis recursul DNA și a anulat condamnarea de trei ani închisoare cu suspendare pe care Adrian Năstase o primise în martie 2012.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pe 5 mai 2010 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, așa-numitul dosar „Zambaccian I”.

Potrivit DNA, în intervalul 2001-2004, Adrian Năstase a pretins și primit de la Irina Jianu, prin intermediul soției sale, Daniela Năstase, foloase necuvenite constând în contravaloarea unor lucrări de construcție, amenajare și dotare executate de mai multe firme, printre care SC Conimpuls SA, SC Vertcon SA și SC Regal Class SRL, la imobilul din Zambaccian.

În schimb, Adrian Năstase a numit-o pe Irina Jianu în funcția de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, Adrian Năstase este acuzat că l-a șantajat pe fostul consul al României la Shanghai Ioan Păun.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ex-lider Ku Klux Klan, expulzat din Italia

Păreri la Cremona: “Românii stau în baruri, beau, fumează și urlă la celulare”