in

Cristian Nuc, candidat la alegerile locale din Assisi

Primăria din Assisi, unul dintre oraşele italiene cele mai cunoscute din lume, ar putea avea un consilier român. Cristian Robert Nuc, şeful filialei Asociaţiei Românilor din Italia din Umbria şi în acelaşi timp şef al filialei PDL din Perugia, are şanse foarte mari să fie ales consilier la alegerile ce vor avea loc în luna mai. Cu multă experienţă în asociaţionism şi politică, românul este convins că viaţa românilor din Assisi se va schimba în bine dacă va fi ales în funcţia de consilier.

Assisi este un oraş aflat în centrul Italiei în apropierea oraşului Perugia şi face parte din Regiunea Umbria. Este un important centru turistic şi religios cunoscut mai ales drept casa Sfântului Francisc din Assisi şi capitala cultului franciscan. Trei importante monumente fac din Assisi una dintre cele mai cunoscute localităti, intrate în patrimoniul mondial al umanităţii: bazilica San Francesco construită între anii 1228 şi 1253, bazilica Sf.Clara (1257-1265) şi catedrala San Rufino.

Onoarea ca la primăria care administrează un asemenea oraş să fie şi un consilier român ne-ar putea-o face timişoreanul Cristian Robert Nuc. Conaţionalul nostru are 34 de ani, este căsătorit şi are un băieţel în vârstă de patru ani. Ca majoritatea romanilor veniţi în Italia a început munca în condiţii grele, în prezent având câteva activităţi particulare la Perugia şi Assisi.

Sunt de 10 ani în Italia, unde am venit ca majoritatea conaţionalilor mei, pentru o viaţă mai bună şi pentru a scăpa dintr-o ţară care la momentul respectiv nu-mi oferea mari oportunităţi. Recunosc că am făcut o alegere potrivită pentru că cea mai marea realizare, aceea de a avea o familie frumoasă, mi s-a îndeplinit. Am o soţie aşa cum mi-am dorit şi un copil minunat. Inceputul însă nu a fost deloc uşor pentru că am fost nevoit să lucrez lucrat într-o fabrică de ceramică din Deruta, lucrand 10-12 ore pe zi în conditii foarte grele.”

In prezent Cristian Nuc are o firmă de servicii şi proprietarul a două restaurante. „De mai bine de patru ani am un birou de servicii şi informaţii, destinat în primul rând românilor din zonă dar la care apelează mulţi din toată regiunea. Ii ajutăm cu traduceri, apostile, prenotări de orice fel şi multe alte servicii. Sunt şi proprietarul unui restaurant cu specific românesc situat la Rivortoro di Assisi, un alt loc de întâlnire şi socializare cu românii din comunitatea aflată în jurul Perugiei şi Assisi. Mai sunt asociat la un alt restaurant, denumit „Moldova”, din Perugia.”

Activitate intensă

Intrarea în asociaţionism şi deschiderea biroului de servicii i-au dat posibilitatea românului de a intra în contact cu mulţi conaţionali şi de a-i ajuta pe mulţi dintre ei. „In prezent sunt presedintele filialei Umbria a Asociaţiei Românilor din Italia. Această funcţie şi faptul că am deschis acel birou de servicii la Perugia, mi-au dat posibilitatea să intru în contact cu mulţi români din zonă şi să-i ajut de fiecare dată când am avut posibilitatea.

Am reuşit să avem o biserică ortodoxă românească aici la Perugia şi am ajutat familii care au trecut prin nenorociri mari şi au pierdut pe cineva drag. Am ajutat la repatrierea corpului unui român mort pe un şantier în urma unui accident dramatic (cazul românului Duca Mihai, mort în urma unui accident pe un şantier de construcţii în iulie 2010, n.r.).

Nu de puţine ori am încercat să găsesc locuri de muncă românilor şi am încercat să fiu mereu o punte de legătură dintre comunitate şi autorităţi. Nu în ultimul rând, aş aminti că am organizat foarte multe spectacole româneşti, cu scopul principal ca românii de aici să nu-şi uite rădăcinile, tradiţia şi cultura şi de a le arăta şi italienilor frumuseţea comunităţii noastre.

Ultimele spectacole, la care intrarea a fost gratuită şi a avut parte de o prezenţă foarte numeroasă, au fost organizate la Marsciano, lângă Perugia, cu ocazia Zilei Naţionale a României, iar duminică, 6 martie, am organizat la Perugia, un alt mare spectacol, cu ocazia zilelor mărţişorului şi 8 martie, la care au fost prezenţi aproape o mie de români. De fiecare dată am avut parte şi de prezenţa politicienilor italieni şi români.” A doua încercare

Cristian Nuc a candidat şi în anul 2009, cu ocazia alegerilor locale de la Perugia obţinând un numpăr destul de bun de voturi: 78. De acestă dată va candida la Assisi, pe lista civică „Sindaco Bartolini”, candidat pentru postul de primar fiind Giorgio Bartolini.

„Am mai candidat în 2009 ca şi consiler la primăria Perugia, obţinîând 78 de voturi. De această dată am decis să candidez pentru un post de consiler la primăria din Assisi, la propunerea unui vechi prieten al meu şi al comunităţii româneşti din Assisi, Giorgio Bartolini. Acesta va candida pentru postul de primar şi m-a cooptat pentru lista civică „Sindaco Bartolini”, deoarece, aşa cum îmi declara, românii sunt cei mai numeroşi străini şi se confruntă cu foarte multe probleme, birocratice, sociale, etc. Si mie românii mi-au spus de foarte multe ori că ar trebui să fie reprezentaţi de cineva, să aibă la cine să mearga să îşi spună problemele şi să se facă ceva concret pentru a le rezolva.”

Ce ar face Cristian Nuc dacă ar ajunge consilier? „Dacă aş ajunge consiler aş vrea să organizez şi să invit toţi românii la întâlniri o dată pe săptămână la primărie, să vină fiecare cu propuneri pe care eu aş putea să le transform în proiecte viabile. Ideile vreau să vină în primul rând din partea comunităţii. Aş cere mai multe case sociale pentru români şi i-aş chema la cursuri de formare profesională a tinerilor şi a celor care asistă bătrâni sau bolnavi.

Vreau să precizez că o sumedenie de cursuri, fonduri sau proiecte sunt destinate străinilor dar nefiind informaţi, nu ştiu să le acceseze. As încerca să realizez o înfraţire cu un oras din România, pentru că Assisi are asemenea infrăţiri cu oraşe deosebite cum ar fi Ierusalim sau San Francisco. General vorbind voi face tot ce-mi stă în putinţă să găsesc o soluţie la orice problemă care-mi va fi semnalată din comunitate. Până acum s-au înscris peste 100 de români dar sper să mai reuşim sa înscriem încă 200. Sansele sunt mari!”

Andi Rădiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fiscul verifică 12 români cu conturi de 60 milioane euro în Elveţia

Nou-născută de 15 zile, moartă după ce a fost consultată în trei spitale