in

50.000 de euro nerambursabili pentru românii care se întorc în ţară. Până când pot fi depuse cererile de finanţare

Statul român încearcă să îi readucă în ţară pe românii din străinătate, oferindu-le până la 50.000 de euro, bani nerambursabili, pentru a dezvolta o afacere în agricultură.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora este deschisă până pe 5 iulie. În total sunt disponibile 20 de milioane de euro.

Pentru a beneficia de acești bani, solicitanții trebuie să aibă sub 41 de ani și să fi lucrat măcar trei luni în domeniul agricol într-o fermă din altă țară europeană. Este pentru prima oară când avem o alocare distinctă pentru tinerii fermieri care se întorc din străinătate.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole (dimensiunea exploataţiei agricole se poate calcula şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanţare. relatează Adevărul.

„Am vrut să vin să lucrez în țară la mine”

Andrei și Mircea sunt doi tineri din comuna Borod, cu vârste sub 30 de ani, care au lucrat împreună în ferme agricole din Austria și Marea Britanie. Au aflat de oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile, așa că au decis să se întoarcă în țară și să își deschidă fiecare propria afacere.

Am vrut să vin să lucrez în țară la mine, să nu lucrez pentru altcineva. Un hectar și 80 de ari de fasole în câmp și 5 ari de zmeură”, a declarat Andrei Venter.

Pentru că au plantații mici, atât el cât și prietenul său vor primi câte 40.000 de euro.

Eu de când mă știu lucram tot timpul. Dacă tot am ocazia și s-a ivit măsura și cu întoarcerea acasă, am zis să profit de ea”, a spus şi Mircea Caba.

Cei doi tineri spun că în străinătate lucrau până la 14 ore pe zi. Dar dorul de casă era și mai istovitor decât munca.

Depunerea cererilor de finanţare se face doar on-line pe www.afir.info, pana la 5 iulie 2021, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului.

Ghidul solicitantului şi documentele necesare accesării pot fi consultate aici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
companiile aeriene

Companiile aeriene au încălcat drepturile pasagerilor în pandemie. „Sunt obligate să le restituie pasagerilor banii, nu să-i forţeze să accepte vouchere”

Video șoc în Italia, deținuți bătuți cu pumnii și bastoanele, în urma unui protest legat de Covid