in

Apreciere şoc pentru leu: Euro cade la 4,10 lei

Leul s-a apreciat pentru a treia sesiune consecutiv, cursul de referinţă anunţat joi, 24 martie, de Banca Naţională a României (BNR) coborând la 4,1020 lei/euro, cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni şi jumătate. Un curs mai redus decât cel de acum a fost anunţat de Banca Cetrală la 7 aprilie 2010, când euro a fost cotat la 4,0908 lei.

Totodată, leul a continuat să se aprecieze şi în raport cu dolarul, paritatea calculată de BNR, de 2,9049 lei/dolar, reprezentând nivelul minim atins după 20 ianuarie 2010.

În timp ce unii analişti suspectează intervenţia BNR pe curs, alţii cred că investitorii îşi reorientează capitalul din zonele de conflict. Lucian Anghel, economist-şef al BCR crede că investitorii văd cu ochi mai buni Europa Centrală şi de Est în contextul conflictelor din ultima perioadă din Egipt, Tunisia şi Libia. „Sunt fluxuri de capital care părăsesc anumite zone de conflict. Investitorii şi-au dat seama că Europa Centrală şi de Est este o zonă stabilă”, a adăugat Anghel.

O apreciere prea puternică a leului în raport cu euro însă va afecta exporturile României şi, implicit, evoluţia economiei, atrag atenţia economiştii.

Leul se va întări în continuare pe parcursul lui 2011, până la un curs de 4 lei pentru un euro în decembrie, consideră analiştii gigantului american JP Morgan, care pun astfel pe piaţă cea mai optimistă prognoză de curs pentru anul acesta.

Prognoza ING Bank ia în considerare că spre sfârşitul anului, cursul de schimb să fie pe la 4,2 lei/euro. Erste Bank estimează un curs de 4,2 lei pentru un euro în martie şi 4,15 lei la vară. Raiffeisen Bank prevede o evoluţie stabilă a cursului de schimb, undeva în jurul a 4,2 lei pentru un euro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ucis cu o placă de gresie

Crin Antonescu, preşedintele PNL: „Plăteşti taxe în ţară, votezi!”