in

Italia, o româncă știe să facă cel mai bine un renumit desert: a câștigat concursul ”Lo zuccotto fiorentino”

Știri Italia – o româncă știe să facă cel mai bine un renumit desert: a câștigat concursul ”Lo zuccotto fiorentino”.

Cristina Nita a sosit din România în urmă cu 26 de ani, iar în prezent este patiser-șef al cofetăriei Nuovo bar Gori din Via Limberti din Prato. Ea a câștigat prima ediție a concursului ”Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità” (Zuccotto fiorentino, între tradiție și modernitate), sponsorizat de orașul Florența.

Zuccotto este cel mai tradițional desert florentin, cu o istorie care datează din secolul al XVI-lea, de la curtea familiei Medici, fiind de fapt numit ”casca Caterinei de Medici”.

Românii din Italia au trimis mai puțini bani acasă față de anii trecuți, scăderi ale remitențelor cu 8,5%.

A câștigat concursul ”Lo zuccotto fiorentino”

Cristina, în vârstă de 51 de ani, a învins cu zuccotto-ul său concurența din 22 de localități participante la Florența. Pentru ea, este o satisfacție dublă, deoarece și-a croit propriul drum în această meserie cu multe sacrificii și cu dorința de a se perfecționa continuu, scrie La Nazione.

Când am ajuns în Italia, spune Cristina, aveam o diplomă în domeniul chimie-electronică obținută în România. A trebuit să încep de la zero, ajutând la bucătărie și mi-am dat seama că patiseria era pasiunea mea. M-am alăturat acestei patiserii pe vremea când erau fondatorii, în 1999, și am rămas până în 2016″, a declarat ea.

Patiseria Gori a fost, de fapt, fondată în 1960, condusă timp de cincizeci de ani de Marcella Colzi și Valdemaro Gori, iar în 2018 a trecut în mâinile unei tinere antreprenoare chineze care lucrează alături de vânzătorii italieni în spatele tejghelei și în cafenea. Și ea a fost cea care a chemat-o pe Cristina înapoi ca patiser: o voia în bucătărie.

Juriul a fost format din Annamaria Tossani (jurnalistă de gastronomie și vinuri). Zeffiro Ciuffoletti (profesor la Universitatea din Florența). Cristina Blasi (maestru bucătar și director al universității „Accademia di arti culinarie-Cordon Bleu”). Marco Gemelli (editor al revistei „Il Forchettiere”). Elena Farinelli (blogger culinar). Massimo Cortini, maestru patiser, gazda și organizatorul concursului, și Maurizio Melani, jurnalist și profesor universitar.

Munca de patiser este solicitantă, dar plină de satisfacții: ”Trebuie să îți placă.”, a mai spus ea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
masluiau kilometraje italia

Italia, români denunțați pentru înșelăciune, măsluiau kilometrajele mașinilor și apoi le vindeau

Masacru la o grădiniță din Aquila, o mașină a intrat în plin în copii: un băiețel de 4 ani a murit, cinci răniți